ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Военният министър поиска бетонна ограда по границата с Турция

Димитър Стоянов

"Военнослужещият не се е оттеглил." Това заяви пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Думите му бяха във връзка със случая с убития снощи полицай при стрелба на границата. Инцидентът е станал снощи около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. Министърът добави, че служителите на МВР и военнослужещи могат да отговорят на стрелба. "Това, което се е случило, е случайност. Въпреки това съм разпоредил допълнителни мерки, за да се осигури безопасността на военнослужещите по границата", подчерта Стоянов. И уточни, че 40 военнослужещи помагат за поддръжката на оградата по границата.

"Моето мнение е, че видеонаблюдението трябва да бъде насочено и към турската територия. В момента съоръженията не позволяват това. Това съоръжение, в този вид, което беше представено като "Китайска стена", за което бяха дадени над 200 милиона лева, не е надеждно. Трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра. Ние се справяме с охраната на границата. За съжаление днес с цената на живот", подчерта военният министър.

Катастрофата на МиГ-29 в Черно море

Военно-окръжната прокуратура привлече като обвиняем полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост на подполковник Валентин Терзиев, който загина край Шабла през юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолетът му МиГ-29 падна в Черно море. "Познавам полк. Орлов като един отговорен човек. Аз мисля, че крайната оценка ще бъде на съда, а не на прокуратурата. Надявам се решението да е оправдателно", коментира Димитър Стоянов. Според него последното решение дали да се атакува мишената е на пилота.

Военната помощ за Украйна

"Военнотехническата помощ е различна от военната помощ. Имаме сключен меморандум с Украйна, но няма заявки от тях. Служебният кабинет изпрати хуманитарна помощ в рамките на решението на 47-ото Народно събрание. Изпратихме медицински консумативи и предпазни облекла. Ние ще изпълним решението на Народното събрание в рамките на възможностите ни, така че да не губим оперативни способности", каза служебният министър. "Позицията ми е една и съща. Аз съм против даването на зенитни ракети и самолети", категоричен той.

В момента се прави анализ какво може да бъде изпратено на Украйна. Отговорността какво ще бъде отделено и дадено е на началника на отбраната и министъра на отбраната. "Защо бившият министър на отбраната не даде снаряди? Предишното правителство имаше мнозинство в парламента. Защо не взеха това решение? Ние ще изпълним решението на Народното събрание", увери отново Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст