ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще възложат на МС да осигури неруско ядрено гориво

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Вежди Рашидов

В рамките на днешното редовно заседание на парламента се очаква депутатите да приемат решение, с което възлагат на правителството да осигури договор с лицензиран доставчик на неруско ядрено гориво. Вносители на проекта са група депутати от ГЕРБ-СДС. 

Народното събрание ще обсъди на първо четене и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерския съвет.

Единият законопроект цели институтите на обидата и клеветата в действащото българско законодателство да бъдат съобразени с изискванията на Конвенцията и практиката на Европейския съд по правата на човека. Посочени са осъдителни решения срещу България, установяващи нарушения на свободата на изразяването на мнения, регламентирана в чл. 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

С втория законопроект България "отговаря" на образуваната от Европейската комисия процедура за нарушение за неправилно транспониране от България в националното законодателство на определени разпоредби от Рамковото решение на Съвета за борбата с расизма и ксенофобията. И по-конкретно – с приемане на проекта би трябвало да преодолеем критиките на Брюксел, че все още сме далеч от пълното въвеждане на въпросното рамково споразумение.

Днес ще бъдат обсъден и ремонта на Закона за правната помощ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст