ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пловдив се сдобива с ново зелено пространство

Пловдив Нов Парк

Градът на седемте тепета се сдобива с нов парк още през пролетта на 2023-а, и то изцяло изграден от нулата, съобщават различни български медии. Това ще бъде запустелият терен на Гарнизонна фурна, неизползван от десетилетия, намиращ се на кръстовището на булевард „Пещерско шосе” и бул. „Копривщица” (срещу „Лидл“) в район „Западен“. От фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” вече са започнали с усилената работа по ландшафтния проект.

,,Този проект е един от приоритетните ми още от началото на мандата, по който работихме усърдно. Тази година започваме с първия етап, обхващащ терена на Гарнизонна фурна. Предстои да направим 1500 кв. м алейни настилки, две детски площадки с обща площ от 450 кв. м – едната до 3, а другата до 12 години. Наред с това и изграждането на фитнес на открито и разполагането на три маси за тенис. Очакваме до края на годината да приключим с първия етап и да започнем с втория. Така на пролет трябва да открием новия парк, чиято площ ще бъде близо 8 декара.” – съобщава районният кмет Димитър Колев.

Кметът допълни, че целият парк ще бъде с ажурна ограда, по която не само ще има храстова растителност, но и ще поема част от шума и праха от натоварените булеварди. В центъра на площадното пространство ще бъде засадена и 11-метровата елха, която занапред ще служи за традиционното коледно дърво на район „Западен”. Освен озеленяването на парка с над 4000 вида дървета и храсти, ще бъде монтирана и поливна система с капково напояване.

Очаква се вторият етап да включва обновяването на съседната зона с нови алеи, пейки и места за отдих. Там ще бъдат сложени и маси за шах. Сумата по изграждането на парка ще струва около 1 млн. лева,  като половината от сумата е гласувана от Общинския съвет за тази година. Останалите средства ще бъдат подготвени през идната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст