При Силистра-Кълъраш може и да има „Дунав мост-3“

Пари

Изграждането на мост над река Дунав между българския град Силистра и румънския град Кълъраш е приоритет, включително и на служебното правителство. Това отбеляза Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията в отговор на въпрос на депутата Джевджет Чакъров за възможностите за реализиране на такъв един проект по време на парламентарния контрол в петък.  

Той се обсъжда вече десетилетие. За гражданите от региона този мост би решил много социално-икономически  проблеми и от двете страни на река Дунав. У нас Силистра и Видин се очертават като най-бедните в страната.

„Дунав мост 3“ е ключов за бизнеса и хората, тъй като ще улесни и икономическите връзки и ще помогне на хората, които пътуват и работят от двете страни на реката. Освен това този мост е част и от транспортния коридор, който ще свърже Близкия изток през Турция, България и Румъния със страните от Северна Европа.

От 2019 г. има Меморандум между правителствата на Румъния и България за подобряване на корабоплаването и транспортната свързаност между двете страни. С него са определени четири потенциялни места за изграждане на трети мост над Дунав – при Силистра-Кълъраш, Свищов-Зимнич, Никопол-Турну Мъгуреле, Оряхово – Бекет, както и втори мост при Русе-Гюргево.

Министър Алексиев обяви, че  продължава работата и по други проекти за подготовка на споразумение за подготовка и строеж на нов мост над Дунав. То трябва да е готово до края на тази година.

За изграждането на ново мостово съоръжение ще се разчита на европейски средства. Говорено е и с Европейската комисия, която подкрепя такъв един проект, подчерта Алексиев.

По взаимна договореност всяка от съседните страни ще посочва мястото за строеж на нов мост. Второто съоръжение при Видин бе българско предложение, така че сега румънците ще изберат новото място.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *