ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продават на търг пръстен на келтски владетел за 30 000 паунда

пръстен

Златен пръстен, за който се смята, че е бил носен от келтски вожд преди 2000 години, ще бъде продаден на търг, след като е прекарал почти три десетилетия в шкафа на последния си собственик – британски колекционер.

Бижуто от желязната епоха, открито в поле в Северен Йоркшир през 1994 г., се очаква да достигне цена до 30 000 паунда. Наддаването ще започне от 15 ноември.

Пръстенът датира от 100 г. пр.Н.е., десетилетия преди римската инвазия в Британия.

Смята се, че го е носил вожд на племето Кориелтауви, което управлявало части от Мидландс и Йоркшир.

Любител-археолог открил пръстена с металотърсач в Нерсбъроу през 90-е години на миналия век и го продал на сегашния му собственик за няколкостотин паунда.

Колекционерът, 66-годишен мъж, който иска да остане анонимен, го е оставил в шкаф за 28 години, преди да реши да го даде на експерти за оценка.

„Аз съм на повече от 60 години и не знам колко дълго още ще бъда наоколо“, обяснил колекционерът.

„Помислих си, че пръстенът се нуждае от по-добър стопанин, за да не се налага децата ми да се чудят какво да правят с него, когато ме наследят.“

Собственикът на пръстена първоначално смятал, че е римски или англосаксонски, но когато го занесъл за оценка в Британския музей, експертите разкрили истинската му възраст.

„Зашеметяващ е“, не скрил възхитата си колекционерът.

„Това наистина голяма мистерия. Никога няма да разберем със сигурност кой го е притежавал, но вероятно е бил могъщ келтски вожд.

„Той не е съвсем като пръстена на крал Артур, но е следващата по важност подобна ценност. Говорим за началото на британската писмена история,“ обяснил късметлията.

Отличителният абстрактен дизайн на пръстена е свързан с племето айсени, което управлявало голяма част от Източна Англия преди римското нашествие.

Найджъл Милс от британския аукцион Noonans споделил: „Досега не е известен друг подобен пръстен. Това е невероятно важна част от историята ни.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст