ФИФА отхвърли фланелките на датския футболен отбор

датски фланелки

ФИФА забрани на датския мъжки футболен отбор да носи фланелки в защита на правата на човека на Световното първенство в Катар.
Причината – на дрехите бяха изписани послания в защита правата на човека.
Главният изпълнителен директор на Датската футболна федерация (DBU) Якоб Йенсен разказа за забраната в интервю за датското издание DR Sporten.
Той разказа как от DBU планирали на фланелките да пише „Права на човека за всички“, но получили съобщение от ФИФА, че фланелката, с която са избрали играчите да тренират и на която пише „Права на човека за всички“, е отхвърлена по технически причини.
„Ние сме на мнение, че посланието „Права на човека за всички“ е универсално и не е политически призив. Това е нещо, което всички хора могат да подкрепят“, обяснява Йенсен.
В същото време от ФИФА обявиха, че спазват Правилата на Международния борд на футболните асоциации (IFAB) и отказа друг коментар по въпроса. Член 4.4 от наръчника на IFAB постановява: „Екипировката не трябва да има политически, религиозни или лични лозунги, изявления или изображения.“
Откакто организацията на Световното първенство по футбол бе поверена на Катар преди повече от десетилетие, изборът бе свързван с противоречиви коментари. Страната домакин е силно критикувана поради ситуацията с човешките права и отношението към работниците мигранти.
Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, който ръководеше организацията, когато Катар получи правата за домакинството, сподели наскоро пред швейцарския вестник Tages Anzeiger, че „Катар е грешка“, добавяйки, че „изборът е бил лош“.
През септември производителят на екипите на датския отбор Hummel показа три комплекта: изцяло червена, изцяло бяла и изцяло черна фланелка, която представлява „цвета на траура“. От компанията коментираха в профила си в "Инстаграм", че дизайнът на екипите е вид протест, който изразява следното послание: „Не искаме да бъдем видими по време на турнир, който е струвал живота на хиляди хора“.
Организаторите на първенството в Катар оспориха твърденията на Hummel и обявиха, че държат да водят с Датската футболна федерация „солиден и прозрачен диалог“.

Оттук нататък остава да проявим търпение, за да видим с какви фланелки ще излязат датските футболисти. Остават броени дни до Световното първенство в Катар, което започва на 20 ноември и ще продължи до 18 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст