В Солт Лейк Сити проектират селище за бездомници

жилища за бездомници

Градският съвет на столицата на щата Юта – Солт Лейк Сити – гласува в подкрепа на идеята да се изгради малко селище за бездомни хора. Организаторите се надяват тяхната инициатива да бъде модел и за други градове в Съединените щати.

Организацията, заела се да реализира идеята, е The Other Side Village(Селище „Другата страна”), която сега е в процес на подаване на разрешителни за строеж, за да започне процесът на изграждане на къщичките. Намеренията им са настаняването да започне още през лятото на 2023 година.

Самуел Грени, който се присъединява към проекта малко след началото му, преди година и половина, отговаря специално за общественото информиране за случващото се около проекта.

Той обяснява, че селището ще осигури постоянни жилища на хора, които са прекарали повече от 12 месеца на улицата през последните три години. Проектът The Other Side Village има за цел да помогне на хора с психични заболявания или на страдащи от пристрастяване към дрога и алкохол – проблеми, заради които им е изключително трудно да си намерят и поддържат собствено жилище.

Първоначално селището ще включва 60 напълно оборудвани жилища в стил селска къща, разделени на по-малки квартали от по 30 къщи. Планира се да има магазин за понички и компания за аранжиране на цветя, цветарство и градинарство. Идеята е новодомците да имат къде да започнат работа, за да станат финансово независими и да могат да изградят пълноценни връзки с околната общност.

Проектантите планират да изградят сцени за събития на открито, както зала за музикални таланти от световна класа.

Самуел Грени признава, че първоначално идеята за 60 къщички срещнала значителна съпротива. Пространството, определено за новите домове, е в район 2 в западната част на Солт Лейк Сити. Малко след като проектът за новото селище станал известен, с Грени се свързал член на градския съвет на Юта – Алехандро Пуй. Той му се оплакал, че местните се чувстват непредставени и нечути.

„Само в окръга, където аз живея, има няколко държавни заведения за затворници и арестанти. Има и няколко домове от междинен тип, включително центрове за лечение на наркомани и приюти за възрастни. Всичко това е много добре, но местните са разочаровани от липсата на икономически инвестиции в областта", споделил Пуй.

Той добавил, че неговите избиратели харесват концепцията за селището и са съгласни, че градът трябва да направи нещо срещу липсата на покрив на немалко хора, но са загрижени, че това може да бъде още едно бреме за западната част на града. Той приветствал идеята за организиране на културни събития за и с участието на новодомците, но подчертал, че тя има нуждае от немалка финансова подкрепа.

„Не мисля, че новото начинание ще бъде успешно, ако няма връзка с по-голямата общност Юта“, посочил Пуй.

Грени го изслушал внимателно и екипът зад The Other Side Village взел присърце притесненията на Пуй. Като за начало направили десетки корекции в естетическата визия и помислили за различни обезопасителни мерки около къщичките.

Например, предстои да поръчат измерване на престъпността около пространството с новите къщички, за да са сигурни, че селището няма да направи района по-опасен. Възнамеряват да има и 24-часова охрана на селището.

The Other Side Village усърдно ще следи данните, за да проследи своите успехи и неуспехи, тъй като голямата цел е в селището да има 430 жилища и моделът да бъде възпроизведен и в други щати.

Грени споделя, че екипът му ще подготви проекта си за прилагане и в други градове, където ще предлагат и обучение. После от The Other Side Village – на свой ред – ще се поучат от иновациите в другите градове.

Проблемът със справянето с липсата на покрив над главата се свежда до цените на жилищата, убеден е Грени. Средната цена, на която може да си наемете жилище в Солт Лейк Сити, за месец е $1800, което е с $205 повече от миналия ноември.

„Никога не сме се опитвали да заявим, че нашите къщички могат да бъдат дългосрочно решение на причинно-следствените фактори“, казва Грени. „Това, което можем да направим, е да покажем за тази конкретна група от хора, че имаме модел, който може да им помогне да получат постоянни жилища и да станат членове на общността, вместо да бъдат изолирани,“ завършва Грени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст