Спиране на войната е най-доброто решение за световната икономика

йелън

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че прекратяването на войната в Украйна е най-добрият начин за справяне с проблемите на световната икономика, отправяйки явно послание към Русия преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, съобщи Франс прес.

"Прекратяването на руската война е морален императив и чисто и просто правилното нещо за световната икономика", заяви Йелън пред медиите, на среща с френския си колега Брюно льо Мер.

Официално нашествието в Украйна не е включено в дневния ред на Клуба на 20-те най-големи икономики, чиито лидери ще се срещнат утре и вдругиден на индонезийския остров Бали. Москва призова Г-20 да се съсредоточи върху икономически и финансови въпроси, а не върху политически и свързани със сигурността.

Но войната, започната от руския президент Владимир Путин преди девет месеца, има дълбоки икономически последици, като цените на енергията и хранителните продукти се покачват.

На срещата на върха Индонезия, подобно на много южни страни, призовава за мирни преговори и отказва да осъди директно Москва.

Путин реши да не участва в срещата на Г-20 и е представляван от шефа на дипломацията Сергей Лавров. Руският президент е подложен на натиск да удължи срока на действие на съществуващото споразумение за износ на украинско зърно, който изтича на 19 ноември.

От своя страна министър Льо Мер настоя, че е необходимо да се предприемат действия за смекчаване на икономическите последици от конфликта. "Смятам, че първият проблем, който трябва да се реши, е как да се намалят цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", отбеляза той.

Льо Мер подчерта, че Европа и Франция плащат висока цена за действията на Русия в Украйна чрез по-високи цени на енергията и инфлация и главният икономически приоритет на Франция е да ги намали, съобщава Ройтерс.

Вашингтон ще наложи нови санкции на транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на военни технологии за военните усилия на Русия в Украйна, заяви още Джанет Йелън.

В кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали Йелън заяви пред медиите, че обект на санкциите ще станат 14 физически и 28 юридически лица, включително финансови посредници. Тя отказа да предостави подробности за това къде се намират те, като заяви, че съобщението ще бъде направено по-късно днес.

Мерките са част от общите усилия на САЩ да възпрепятства руските военни усилия и да попречат на Москва да се сдобие в необходимото оборудване, подчерта Йелън.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на големи руски военнопромишлени предприятия, а Министерството на търговията прекрати износа на произведени в САЩ компоненти и американски технологии, които се използват в някои от руските военни съоръжения. Йелън заяви, че тези мерки вече оказват влияние на бойното поле в Украйна.

Финансовата министърка добави също, че САЩ ще продължат да оказват на Украйна финансова и икономическа помощ. Администрацията на Байдън е поискала допълнителна невоенна помощ в размер на 4,5 млрд. долара за Украйна и Йелън заяви, че след като получи одобрението на Конгреса, Министерството на финансите ще започне незабавно да я отпуска на Киев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *