Шест училища ще получат нов химн

светилник

В рамките на инициативата на "Музикаутор" – "Светилник" 2022/2023: Към светли бъднини вървим!" шест училища, от общините Столична, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Казанлък, ще получат нови химни.
Това съобщават от сдружението на автори и композитори "Музикаутор", които за втора поредна година реализират намерението си техните членове да създават химни за българските училища.

Този път са обхванати образователни заведения извън столицата и са привлечени дарители.

Първият дарител в рамките на кампанията е "УниКредит Булбанк", която дарява химн на училището от община Стара Загора.
Училищата, които ще получат нови химни са: „Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград, Природоматематическата гимназия „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил, Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, 112 Основно училище „Стоян Заимов“ в София, Средното училише „Екзарх Антим I” в Казанлък, Основното училише „Георги Кирков“ в Казанлък.
Те бяха избрани сред близо 30 български училища, кандидатствали за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн.

При определянето им водещ критерий за "Музикаутор" е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници.
Директорът на "Музикаутор" Иван Димитров съобщи, че още на 18 ноември 2022 г. предстои стартът на конкурс за творчески екипи, които ще кандидатстват за създаване на химн на всяко едно от училищата. Те ще представят своите предложения под формата на демо запис на музиката и проект на текст, а училищата ще изберат този, който в най-голяма степен се доближава до тяхната идентичност.
Инициативата предвижда още организиране на ученици, инструментални и вокални състави за изпълнението на химните, звукозаписите им, както и видеоклипове към всеки тях, реализирани от студенти на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ – партньор на инициативата.
След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени в рамките на празничен концерт в края на учебната 2022/2023 година с участието на Оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Младежка филхармония „София“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *