Френското предложение за подводници за Австралия още е в сила

Еманюел Макрон - президент на Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Банкок, че предложението на Париж за сътрудничество с Австралия, засягащо подводниците, все още е "на масата", предаде Франс прес.

"То е известно, то все още е на масата", каза той и напомни, че става дума за подводници с обикновено задвижване. Вчера Макрон разговаря с австралийския премиер Антъни Албанезе в кулоарите на срещата на Г-20 в Индонезия.

Сключването на пакт в сферата на сигурността и отбраната между Австралия, САЩ и Великобритания стана причина Канбера да анулира през 2021 г. мащабен договор за покупка на 12 френски дизелови подводници, които да бъдат произведени в Австралия. Канбера реши вместо това да купи американски или британски подводници с ядрен двигател, но за целта ще е нужно време, а австралийците трябва бързо да повишат възможностите си с оглед растящото влияние на Китай в региона, посочва АФП.

"Ще видим как те (австралийците) се адаптират към трудностите", каза Макрон. Той отбеляза, че "за момента те не са решили да променят стратегията си по въпроса", въпреки че от май Австралия има нов премиер – Антъни Албанезе – който заедно с френския лидер се ангажира да подобри обтегнатите заради казуса с подводниците двустранни отношения.

"Става дума за фундаментален избор, трябва да разберем дали те ще решат да произвеждат подводници на своя територия или не, или пък дали те ще решат да се насочат към ядрените технологии или не", посочи Макрон.

Френският президент напомни, че страната му не продава атомни подводници в чужбина и офертата предвижда все така дизелови подводници.

Френското решение предлага на Австралия възможност да гарантира своята "свобода и суверенитет", изтъкна той, като напомни, че в този случая Австралия сама би се заела с производството на подводниците.

Австралийската криза доста навреди на индо-тихоокеанската стратегия на Париж, който притежава немалко територии и морски пространства в региона.

"В този твърде оспорван регион – арена на конфронтация между двете първи световни сили, нашата стратегия е да браним свободата и суверенитета, равновесието, съхраняващо морските свободи, балансирания културен обмен, икономическите обмени, развитието на технологии, без да надделява някакъв хегемонен модел", изтъкна Еманюел Макрон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *