ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джакарта иска “никелов ОПЕК” 

пазари

Предложението на Индонезия за създаването на подобна на ОПЕК група от доставчици на никел предизвиква смесени чувства сред австралийските минни компании. Индонезийският министър на инвестициите Бахлил Лахадалия лансирал идеята за алианса по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Бали на 15 и 16 ноември. Според него подобен акт щял да помогне за обединението на правителствените политики за активно търсения метал за производство на батерии и да стимулира развитието на бранша. Планът бил дискутиран и с австралийските и канадските му колеги.

Съветът за минералите на Австралия – основната миньорска асоциация на страната – обаче не бил склонен да подкрепи създаването на картели, ограничаващи предлагането, коментира главният му изпълнителен директор Таня Констабъл. Според нея е "много полезно страните да работят заедно за решаване на проблемите, възникващи при предлаането на изключително важни минерали", но "трябва да се има предвид, че всички имат международни търговски задължения, които трябва да спазват и не трябва да се дава път на картели".

Индонезия е най-едрият производител на никел в света с огромна преднина пред следващите я държави и в нея се намират около 20% от глобалните залежи на метала, показват данни на "Ю Ес джиолоджикъл сървей" (USGS). Добивът на страната през 2021-а е бил 1 млн. тона никел. Следват Филипините с 370 хил. тона, Русия с 250 хил. тона и Нова Каледония със 190 хил. тона. Австралия има сходен с индонезйския обем на залежи, но под една пета от продукта на съседа си – 160 хил. тона метал през 2021-а. На шесто място е Канада със 130 хил. т, следвана от Китай-120 хил. т, Бразилия – 100 хил. т, Съединените щати – 18 хил. тона и други държави – 410 хил. тона. 

Никеловото предложение на Джакарта съвпада със стратегията на президента Джоко Уидодо да направи Индонезия център за рафиниране на повече метали и дори за производство на електрически коли, в чиито батерии се влага никел. Страната се надява да се възползва от минералните си залежи, за да се изкачи на по-предна позиция във веригите за доставки в бъдещия декарбонизиран свят. Министър Лахадалия твърди, че са водени разговори по плана и с Канада, която също разполага със значителни никелови запаси, но Отава едва ли ще подпише споразумение за никелов алианс, твърди запознат с темата официален представител на канадското правителство.

Глобалните производители и притежатели на резерви от никел са разнородна група както в географски, така и в политически аспект, което може да направи образуването на картел мисия невъзможна. След Индонезия и Австралия най-богати запаси от метала има Бразилия, следвана от Русия, Филипините, Китай и Канада.  

Индонезийското предложение ще задълбочи трудностите и сложността на веригите за доставка на материали за батерии, които все още са в начален стадий на развитие. Опитът да се създадат по-тесни връзки между държавите производителки на никел идва в условията на активни действия на най-големите икономики, между които и Съединените щати, да осигурят по-сигурни продоволствени източници. Законът за намаление на инфлацията на американския президент Джо Байдън изисква от производителите на коли да обработват основните количества материали за батериите им на собствен терен или в държава с договор за свободна търговия с Вашингтон, ако искат да получат данъчни кредити. Докато Джакарта и Белият дом нямат подобно споразумение. 

Въпреки това огромните резерви от никел на Индонезия са убедителен мотив, който дава на страната възможност да се пазари. Защото, на практика, в държавите с двустранни договори за свободна търговия със САЩ няма достатъчно никел за задоволяване на американския автомобилен бранш.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст