ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Любомир Дацов: Без овладяване на инфлацията няма растеж

Любомир Дацов

През изминалата седмица във финансово-икономически план в България се очертаха тенденции, които отчитат намаляване на инфлацията и безработицата, като към момента регистрираните без работа са 200 000 души. Налице е ръст в заетостта през третото тримесечие на годината. Отбелязва се 21% ръст на доходите на семействата и повишаване на общите разходи до 24 процента.

Във връзка с потвърждаването на кредитния рейтинг на България от агенция Fitch с положителна перспектива, финансистът Любомир Дацов изрази мнение, че това е добра новина за страната ни и акцентира върху това, че запазването на кредитния рейтинг на държавата ни е пряко обвързан с ускоряване влизането ни в еврозоната. За тази цел според него са необходими определени политики и усилия за реализацията им от страна на правителството.

По думите му агенцията Fitch би променила рязко оценката си, ако България първо не начертае необходимата политика и не положи усилия в отделните области.
Дацов подчерта, че от много време насам Министерството на финансите не е предприемало толкова добри ходове: първо – с овладяване на дефицита, в резултат на което той се очертава под нулата. Според Дацов през следващите месеци внимателно трябва да се ограничат разходите, за да може да се изпълнят Маастрихтските критерии, тоест дефицитът да бъде под 3% на начислена база.

Финансистът обърна внимание, че според данните на "Евростат" за първите два месеца на третото тримесечие е отчетен съответно отрицателен дефицит от – 3.5% и -1.5%, което кореспондира на касовата основа, т.е. на националните цели на 0.9%  и 2.2 процента превишение през второто тримесечие. Но при 8% дефицит, както се очертава за четвъртото тримесечие, това ще означава 12% за тримесечието по стандарта на "Евростат", което отговаря на дефицит малко под 3% или около 3 процента – нещо, което Дацов се надява да не се случи, за да имаме възможност да влезем в еврозоната.

Финансистът изказа мнение, че невнасянето на нов бюджет от страна на служебното правителство е добър ход за запазване на публичните финанси под контрол.
На въпрос дали настояването на част от политическите партии за внасяне на нов проект за бюджет е важно, Любомир Дацов заяви, че това не е от съществено значение, защото според него водеща трябва да бъде посоката на движение на основната тенденция – т.е. важно е политическите партии да си дадат сметка, че през следващата 2023 г. трябва да има политика на свиване на разходите и увеличаване на приходите. Към тази цел се стремят и повечето европейски държави, уточни финансистът. А по отношение на това, че повечето ни политически партии, които държат да увеличат разходите, дават за пример Швеция, Дания, Норвегия, Дацов уточни, че те все пак имат положителни салда

На въпрос дали при действието на сегашния бюджет заложените политики по доходите ще могат да бъдат изпълнени през 2023 г., финансистът отговори, че е въпрос на избор, като взимащите решения трябва да са наясно, че без овладяване на инфлацията, не може да има икономически растеж.

Той е на мнение, че антиинфлационната политика трябва да бъде основна и водеща, но нарече "бабини деветини" предложенията на отделни партии да увеличат разходите и да раздават пари на всеки, защото това ще доведе до вдигане на данъците.

В момента от Министерството на финансите правят правилното нещо, като вдигат акцизите на цигарите, отчете Дацов, но предупреди, че по-нататък следващата възможна мярка ще е вдигането на данъците и политиците трябва да си дадат сметка, че ще трябва да избират – дали да държат разходите под контрол или да вдигнат ДДС на 24%, за да може да се овладее ситуацията през 2023 година, като се осигурят необходимите приходи и се покрият критериите за еврозоната.

В заключение Любомир Дацов изтъкна, че е необходимо политиците да направят своят избор – предизборен популизъм или адекватни действия в областта на финансовата политика в страната.

Господин Динев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст