ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша ще разположи германски “Пейтриът” на границата с Украйна

Пейтриът

Полските власти приеха предложението на Германия за разполагане на допълнителна система за противоракетна отбрана "Пейтриът" на територията на страната. Това обяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от "Блумбърг".

Те планират да инсталират противоракетна отбрана на полско-украинската граница.

"Приех със задоволство предложението на министъра на отбраната на Германия – Кристин Ламбрехт – за разполагане на допълнителни ракетни установки "Пейтриът" у нас. По време на днешния телефонен разговор с германската страна ще предложа системата да бъде разположена на границата с Украйна", написа Мариуш Блашчак в профила си в "Туитър".

Предложението на Берлин освен системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" включва и доставянето на изтребители Eurofighter.

В интервю за германското издание "Райнише пост" Кристин Ламбрехт подчерта, че "основната отговорност" на НАТО е да гарантира, че алиансът "няма да стане страна във война". Тя отчете, че полските власти и техните съюзници са "отговорили благоразумно" на инцидента с падането на ракетни отломки в Полша.

На 15 ноември ракета падна върху полското село Пржеводов близо до украинската граница, убивайки двама полски граждани. От Варшава и Вашингтон съобщиха, че върху селото са паднали парчета от украинска противовъздушна отбранителна ракета. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ракетата е руска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст