Край Караново откриха древно кръгло светилище на Сабазий

Сабазий

Край старозагорското село Караново екип археолози откри нови доказателства за съществуването на древно светилище на трако-фригийското божество Сабазий.

При разкопките, започнали на 24 октомври, е открит зид, няколко фрагмента от стенописи, както и самият вход на светилището, съобщават от БТА.

На територията на България за първи път се открива подобно кръгло светилище, твърди археологът проф. Борис Борисов.

С такава находка могат да се похвалят само в Гърция, обяснява Борисов.

Сабазий е трако-фригийско божество, което събира в себе си култовете към много божества. При разкопките край Караново са намерени редица оброчни паметници на тракийския бог Херос, както и негова цяла статуя, в две трети естествен ръст. Предполага се, че тя е била поставена на централно място в светилището, защото е изработена еднакво добре от всички страни.

"Има такива статуи в Археологическия музей, но техният гръб не е обработен", пояснява Борисов.

Той разказва как екипът му открил плоча на Зевс и Хера, като пояснява, че за култа към Сабазий е много характерно да се покрива с този към Зевс.

По-рано на същото място са били открити фигурки на орлета, които в момента могат да се видят във фонда на музея в Нова Загора. Има оброчни паметници на Аполон, на три нимфи, на Асклепий.

"Но най-големият принос на тазгодишните разкопки е идентифицирането на археологическите данни с епиграфските паметници", отчита археологът.

Той обяснява и че светилището е било заобиколено от два зида, за които се изяснява дали са строени успоредно или в различни периоди.  В пространството между тези два кръгли зида също са открити едни от най-интересните им находки, твърди Генчо Димитров, заместник-ръководител на проучването и директор на музея в Нова Загора.

Той пояснява, че става дума за няколко големи фрагменти от стенописи, които са червено-черни и са с големина близо 35-40 сантиметра, каквито досега са нямали в музея.

Те предстоят да бъдат реставрирани и консервирани и на по-следващ етап изложени в експозицията. Сред останалите находки е една бронзова апликация на Медуза горгона и няколко бронзови монети – по-ранни от тези от времето на Константин Велики.

Първите проучвания на обекта, наречен "антично ранновизантийско средновековно селище край Караново", започват през 1976 година. Тогава при прокопаване на канали за напоителната система в Средна Тунджа строителите попадат на селището. Малко след това започват спасителните разкопки. На мястото са открити зидове от три раннохристиянски базилики, изградени едва върху друга.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST