ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България настоява за ценови таван на газа от 250 лв. за мегаватчас

Росен Христов

България настоява за налагане на таван на цената на природния газ от 250 лева за мегаватчас, вместо предложените във вторник от Еврокомисията 275 евро за мегаватчас, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той участва в срещата на енергийните министри на 27-те членки на Европейския съюз, на която не бе постигнато споразумение за таван на цената на синьото гориво. Предстоят нови разговори на 13-и декември.

"Таванът не устройва България, защото не е динамичен, а фиксиран, при това на такова високо ниво, че не би се задействал дори при кризисни ситуации като тези през август и септември", каза министърът на енергетиката Росен Христов.

"Няма никакви очаквания нито от пазара, нито от анализаторите да слагаме таван, който е недостижим. Просто даваме грешна индикация на доставчиците, че сме готови да плащане някакви такива цени, което изобщо не е така", посочи Христов.

Други държави са солидарни с България, каза министър Христов в отговор на журналистически въпрос. "В това отношение са около 15 държави членки, съседните на нас Гърция, Румъния, Белгия, която всъщност го инициира вчера", уточни той.

Министрите обаче се разбраха по два въпроса – за платформата за общи покупки на газ и облекчаване на процедурите по внедряването на проекти за възобновяема енергия.

Министър Христов съобщи, че очаква на 13-ти декември да постигнат и споразумение за тавана на газа, така че трите мерки да бъдат приети в пакет.

Служебния министър на енергетиката Росен Христов също така отрече да се готви национализация на "Лукойл – Нефтохим".

"Ако "Лукойл" изостави рафинерията и не е в състояние да я оперира, да произвежда някакви такива критични неща, тогава ще се търсят някакви варианти някой друг да поеме управлението", поясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст