ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жените предприемачи в Европа са изправени пред омагьосан кръг

Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел откри конференцията "Жени в сферата на рисковия капитал", която се проведе в София. Конференцията е организирана от основателя на Experior Venture Fund – Кинга Станиславска. Събитието събра жени иноватори и предприемачи от България и цяла Европа.  

Мария Габриел отбеляза, че жените предприемачи в Европа са изправени пред омагьосан кръг. Тя допълни, че едва 5% от тях са инвеститори в рисков капитал, едва 15% от стартъпите са основани от жени и тези стартъпи получават едва 2% от общите инвестиции в сферата. Резултатът говори сам по себе си, че стартърите, ръководени от жени, имат по-малък шанс за успех. "Това трябва да се промени", категорична бе Мария Габриел.

Еврокомисарът подчерта, че днешната дискусия е силен сигнал за нуждата от мрежа за сътрудничество и обмен на добри практики за създаването на иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството на жените. 

По време на дискусията представители на българската иновационна екосистема споделиха своя опит и дадоха насоки за бъдещи действия. Участници в срещата бяха Моника Станишева – председател на управителния съвет на Българския иновационен форум, Алмудена Триго – партньор в "BeAble Capital" и Моник Фам – партньор в PactVC.  

В дискусията се откроиха следните теми: нужда от повече програми за лидерски умения при жените, обръщане на внимание при селекцията на проекти и състава на екипите на компаниите и необходимост от информационни компании и подкрепа от мъжете. Тези послания бяха подкрепени и от комисар Габриел, която призова за повече общи действия и инициативи.   

Комисар Габриел прикани жените да бъдат активни участници в “Коалицията за поемане на ангажименти” на новата иновационна програма. Първата среща ще се проведе на 7 декември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст