ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великотърновският митрополит стана „Доктор хонорис кауза“ на НВУ

Великотърновският митрополит Григорий

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново чества днес своя празник и 144 години от създаването на първото военно училище в България, чийто правоприемник е университетът. 

Представители на висшето военно командване в страната и на всички видове и родове войски се включиха в празника. Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов посочи в словото си, че университетът е създаден с мисията да гради бъдещето на държавата и армията и се обърна към курсантите: 

„Можем твърдо да кажем, че както Православната църква, така и Българската армия са двете основни патерици на нашата държава. Има много хора, които претендират да управляват, но те не знаят какво е да отделиш част от себе си, от своето сърце за нашата родина, затова ви благодаря“, подчерта той. 

Великотърновският митрополит Григорий беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националния военен университет. 

„Тази награда за мен като монах е ценна, защото е отличие за Българската православна църква“, заяви владиката, който в Светия синод отговаря за армията. 

„Честта на пагона никога не е разрешавала на който и да е било да не се справи с онова, що Бог и дългът му е поверил“, допълни той. 

11 военнослужещи и двама цивилни служители на Военния университет бяха отличени със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст