ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Божанов данните, веднъж записани на флашката, са завинаги

дискусия

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обясни какво всъщност означава  вълшебната флашка, използвайки терминологията на ГЕРБ. Той поясни, че това означава, че данните на флашката са гарантирани и запазени срещу подмяна чрез криптография. Това е направено по толкова сигурен начин, че всъщност никой не може да промени данните, които веднъж са записани на флашката.

Никой не може да ги подпише повторно, защото картата, която секционната избирателна комисия има, е смарткарта. От нея не може да излезе информация за ключа, с който се подписва протоколът.

Божанов поясни, че обяснява всичко това, защото е много важно въпросната флашка да остане поне като допълнителна форма на контрол.

"Нашите избиратели вярват, че доверието в изборния процес е функция и на машинното броене. Така че нека тази флашка да остане като контрола, за да можем с нея да сверим дали има разлика между човешкото преброяване и машинното преброяване", призова Божанов.

 На второ място той отбеляза, че преференциите са нещо, което затруднява доста секционните комисии и заради това апелира те да бъдат и на флашката, и на машинен протокол, за да може секционните комисии да бъдат улеснени поне с тяхното броене.

Депутатът от ДБ допълни, че ако принципно депутатите не вярват, че машината ще преброи правилно гласовете по партии, то тогава нека хората ги броят, но от парламентарната му група не са съгласни с това.

На последно място, но не по важност, Божанов посочи, че на флашката може да бъде записвано нещо много важно – журналът на събитията.

Той обяви и че това е предложението на ДБ между първо и второ четене – на флашката да се записват всички събития на вкарване и изкарване на карта, което би се използвало като доказателство, ако някой – в хипотеза на компрометирана секционна комисия, подписва избиратели от тяхно име и гласува от тяхно име.

Когато това се прави с хартия, не остава следа, поради което е хубаво да има видеонаблюдение и видеозаписване. Но когато става с машина – тази следа остава на флашката.

"Така че нека да запазим тази омразна за вас флашка, защото тя е допълнителна гаранция за честността на изборите", прикани Божанов депутатите.

След това думата взе Мирослав Иванов от ПП, който поясни, че Божанов е прав за едно – че има хора, които се притесняват какво представлява флашката и целенасочено са се възползвали от притесненията на българските граждани, които не са достатъчно технически грамотни, за да знаят дали флашката може да бъде манипулирана или не.

"Това създаде един мит, че видиш ли – с тази флашпамет, която се ползва при машинното гласуване – може да бъде изкривен вотът на българските избиратели и могат да бъдат манипулирани данните", обяви Иванов и попита Божанов дали наистина е мит, че флашките могат да бъдат манипулирани и на база на какви познания твърди това.

От своя страна Хамид Хамид от ДПС попита Божидар Божанов дали е мит, че в редица държави флашките са изоставени заради нарушеното доверие и заради съмненията в манипулации при предлаганите от ДБ машини.

"Мит ли е, че последният щат, който гласуваше с тези машини в САЩ – Луизиана, сенатската комисия, която разследва съмнения за манипулации, излезе със становище, че доверието в тези машини е нарушено и препоръчва на щата тези машини да излязат от употреба. Мит ли е че никъде в Европа не се гласува с тези машини?" – попита Хамид Хамид.

Божанов отговори, че е мит, че данните на флашките могат да се манипулират и криптографията, която се използва, гарантира сигурността на комуникацията. Освен това тя е същата като при електронното банкиране и гарантир, че данните на флашката не са манипулирани.

По отношение на въпросите на Хамид Хамид депутатът от ДБ посочи, че е мит, че в Европа никъде не гласуват с машини и даде пример с Белгия, където те се използват. Във връзка с примера с Луизиана Божанов посочи, че там е отчетено, че използват много стари машини – от 2005 г., които са дефектни. Освен това той добави и че подмяната им се налага, защото при тях няма хартиена следа, каквато обаче е налице при използваните в България машини.

Заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев не се съгласи с всички забележки, направени от Божанов по повод машините, използвани в Луизиана, заради което бившият министър на електронното управление прикани депутатите от ДПС да разпространят многократно цитирания от тях доклад за въпросните американски машини до всички депутати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст