ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българските културно-исторически маршрути са синхронизирани с европейските

Велико Търново

България има необятен потенциал, който трябва да бъде съхранен и показан по подходящ начин на вътрешния и външния туристически пазар, за да може да разкрием целия си блясък пред света. Това коментира проф. Мариела Модева, която участва в международна експертна среща „Българското културно-историческо и природно наследство в перспективата на културните маршрути на Съвета на Европа“. В момента има 48 културни маршрута, сертифицирани от Съвета на Европа. И за страната ни е важно как да се използват възможностите за включване в тях на българските научни, културни и бизнес организации, като и на общински и държавни институции. Обсъден е бил и  Балканският маршрут на Кирил и Методий и техните ученици. Министерството на туризма има разработена концепция за развие на културно-историческия туризъм в страната ни, която е заложена в Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в България. Освен това е сформирана работна група между Министерството на туризма, Министерството на културата и Министерството на земеделието във връзка с развитието на този вид туризъм. „Ние можем да съдействаме с изработването и организирането на необходимата документация и комуникацията с отговорните институции“, подчерта професор Модева.

Вече българските културно-исторически маршрути са напълно синхронизирани с европейските като маршрута на жените писателки, историческите термални градове, мегалитната култура, паркове и градини на Европа, праисторически рисунки. Но за нас е важен и културният маршрут на Кирил и Методий и техните ученици. Сега важното е да се организират срещи на експертно ниво с представители от всички заинтересовани страни, за да се започне максимално бързо работата по тази тема. 

Работи се по проект за единна дигитална карта на България

Министърът на туризма д-р Илин Димитров и ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров са обсили възможностите за сътрудничество при изготвянето на единна дигитална карта на България.

„Когато създадем един мегапроект, изграден на модулен принцип, ще имаме възможността да приобщаваме различни проекти, идеи и участието на различни институции – не само в сферата на  туристическия бизнес, но и от академичните среди, медии, общини, да включваме най-различни инициативи като фестивали, например,“ е отбелязал министър Димитров. Обсъдена е и възможността и студенти да се включат в работата по създаването на картата.

Ректорът на УНСС проф. Димитров е подчертал, че тази идея съвпада в посоката, в която работи и университетът от години, създавайки проекта „Чудесата на България – дигитални маршрути“. Той е изразил готовност този иновативен интелектуален продукт също да бъде приобщен към бъдещия електронен гид на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст