ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Градинските въглища – доходен бизнес в Полша

пазари

Недостигът на гориво за домакинствата заради продължаващите военни действия в Украйна е създал селска бизнес-ниша на незаконен добив на въглища. Близо до къщите в град Валбжих – административен център на Валбжихски окръг в Долна Силезия, суровината се намира на по-малко от метър под повърхността на полските площи, районите за отдих и дори частните градини. И "бригада" от четирима мъже може да изкопае тон въглища за един час и всеки член да получи по 1000 злоти (220 щ. долара) за половин ден работа, което е грубо 60% от средната седмична надница на работещ в областта. 

В световен мащаб най-замърсяващото гориво изживява рененанс след като Русия спря доставките на природен газ, необходими за генериране на електроенергия, заради войната в Украйна. Енергийният проблем е особено дълбок в Полша заради непропорционално големия брой домакинства, разчитащи на въглищата за отопление на домовете си. Това поражда недостиг, който правителството се бори да запълни. 

Инвазията на Кремъл в съседната държава преобрази енергийния пазар след като санкциите на Европейския съюз срещу Москва спяха вноса на руското твърдо гориво за Полша, където то се е използвало за отоплението на 37% от жилищата. Държавата с население от 38 млн. души има 77% дял от всички домакинства на 27-членния евроблок, които се отопляват с твърдото гориво.   

С хода на все по-активното използване на въглищните резерви и падащите температури Варшава осигурява суровината и разчита на общините да я разпределят. Но някои въглищни складове са принудени да пазаруват от супермаркетите след като доставчиците са изчерпали запасите си непосредствено след избухването на войната. Което поставя под съмнение уверенията на полския президент Анджей Дуда, че страната има достатъчно въглища за следващите 200 години. 

Това принуждава хората да вземат нещата в свои ръце: някои горят отпадъци, влошавайки качеството на въздуха в държавата, в която трите най-големи градове – столицата Варшава, Краков и Вроцлав – попаднаха в челната десетка по замърсяване в световен мащаб през този месец.

Във Валбжих населението е принудено да пренася въглища от Чешката република или да запретне ръкави и да копае. А кметът на града обвинява правителството, че създава национална зависимост от горивото и че кризата показва, че това е грешка.

Икономиката на Валбжих, където живеят около 100 хил. души и на областите около града, е разчитала на добива на въглища две столетия преди затварянето на последната мина през 2000 година, което предизвика сериозни трусове след като хиляди миньори загубиха работата си. Незаконният добив на твърдото гориво пък изобщо не е новина, а по-скоро връщане "към корените". Безработицата в околните градчета и села е 12% – три пъти по-висока отколкото във Валбжих, така че възможността да се спечелят пари насърчава онези, които имат "ноухау".  

Така наречените "бедняшки шахти" никнат в гори, полета и шубраци, както и в голям брой частни градини в околностите на града. Жителите обясняват, че някои хора имат нужда от пари, а други – от въглища. Градската управа пък изпраща патрули за проверка на местата, които са особено популярни сред миньорите. Докато нелегалните копачи са убедени, че може и да печелят добре, но същевременно помагат на поляците да преодолеят най-тежката от десетилетия енергийна криза в страната.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст