Демонстранти в Шанхай скандират срещу Си Дзинпин и ККП

шанхай китай протест протести локдаун

Демонстранти в Шанхай, разгневени от строгите антивирусни мерки в Китай, призоваха днес за оставка на президента Си Дзинпин и край на еднопартийния режим, предаде АП.

Полицията разгони протестиращите с лютив спрей, но няколко часа по-късно те се събраха отново на същото място. Полицаите пак ги разгониха и репортер на АП видя как няколко демонстранти биват задържани и отвеждани в автобус. 

На видеоклип от Шанхай с проверена достоверност се вижда и чува как демонстранти скандират "Си Дзинпин! Долу! ККП! Долу!" по адрес на лидера на Китайската комунистическа партия и самата партия.

Протестите срещу правителствената политика за "нулев ковид" и безкрайни локдауни започнаха в петък и бързо се разпространиха из най-малко осем големи града, включително столицата Пекин. Това е безпрецедентна от десетилетия насам проява на съпротива срещу управляващите в Китай, коментира АП.

Три години след появата на коронавируса Китай остава единствената голяма държава, която се опитва да спре разпространяването му. Стратегията за "нулев ковид" води до блокиране на достъпа до някои квартали в продължение на седмици. А в големите градове милиони хора бива тествани за ковид всекидневно, припомни агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *