Радев даде началото на 20-ото издание на “Българската Коледа”

Президентът Румен Радев даде началото на 20-ото издание на "Българската Коледа"

Президентът Румен Радев даде началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново държавният глава, под чийто патронаж се провежда кампанията, обяви, че тазгодишното издание ще е посветено на децата с редки генетични заболявания. 

„Българската Коледа“ е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза. Това заяви президентът Румен Радев, който днес обяви началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В събитието участваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, кметът и областният управител на Велико Търново Даниел Панов и Георги Гугучков и директорите на РЗИ – Велико Търново и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Евгения Недева и Красимир Попов. Президентът Румен Радев беше придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

Държавният глава подчерта, че най-важното за успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. Той изрази благодарност към българските лекари за спасените детски животи, грижите за децата, рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства в кампанията „Българската Коледа“ и за повишаването на доверието в инициативата.  Благодарение на нея все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват възможностите да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение.

„Особено съм удовлетворен от факта, че благодарение на тази инициатива все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват своите възможности да прилагат съвременни, иновативни методи за диагностика и лечение. През изминалата година инициативата постигна рекорден бюджет от над три милиона лева. Подпомогна 517 деца с тежки хронични заболявания и дали апаратура на 22 лечебни заведения из цялата страна“, посочи президентът Румен Радев. 

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев посочи, че ще преговаря с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазване. 

Идеята за „Българската Коледа“ възниква през 2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е болница с повече от 150 годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване, част от гръбнака на здравната ни система“, посочи държавният глава. Той добави, че в лечебното заведение се полагат грижи за хиляди български деца и открои водещите специалисти, работещи там, посветили живота си на най-хуманната професия.

„Виждайки за пореден път българска болница с изключително професионален и сплотен, отдаден екип, съм убеден в бъдещето на инициативата „Българската Коледа“ и на българското детско здравеопазване“, посочи президентът и добави, че за да има българската нация бъдеще, именно за здравето на българските деца обществото и държавата следва да отделят все по-голямо внимание, средства и грижи.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ президентът и съпругата му посетиха отделенията по неонатология и педиатрия. Там те разговаряха с лекарите, отдадени на детското здраве, срещнаха се с лекуващи се в отделенията деца и им подариха книги и коледни играчки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *