ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%

Парламент пленарна зала

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Мярката е временна и се въвежда според европейска директива. Тя е насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата.

За да бъде окончателно одобрена, тя трябва да бъде гласувана и в пленарната зала. Тепърва ще стане ясно как точно събраните средства от облагането ще бъдат насочени към целевите групи. 

Междувременно депутатите обсъждат на първо четене т.нар. удължителен закон, с който се запазват основните финансови параметри от тази година и за 2023 г. до сформирането на редовен кабинет и приемането на нов бюджет. Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3 400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто, ако няма нов приет закон.

В първото изказване по същество по темата Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обвини служебния кабинет, че замразява доходите на хората.

"Служебният кабинет на президента Радев отказва да изпълни конституционните си задължение да изготви и внесе в Народното събрание нов държавен бюджет за 2023 г. Бюджет, който да отговаря на новата макроикономическа и геополитическа обстановка", посочи той.

В залата присъстват премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова. 

Извънредното заседание на НС започна с 30-минутна закъснение – с почивка, през която се даде възможност на премиера Донев и на двамата министри да дойдат в парламента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст