ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гергов пак “врътка” закона…

Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов

Свикналият да задоволява мераците си пловдивски олигарх  Георги Гергов за пореден път демонстрира арогантност и безочие. След като преди десетина дни успя да кандърдиса сборната група по интереси, представляваща общинската квота в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест" АД, да приеме апортираните акции на Община Варна в Пловдивския панаир, в началото на седмицата той е подал и документи за вписване на увеличението на капитала в Търговския регистър.

Криле за това му дадоха негови подопечни общински съветници, които на 24 ноември по нощите успяха да приемат заветното решение, въпреки

изричната забрана на Общинския съвет за даването на такова съгласие.

Така Гергов за пореден път вкара общината в нови съдебни битки.

Добре, че предвиждайки действията на хитреца от село Маноле, общинските съветници в Града под тепетата в същия този ден със свое решение задължиха кмета на града Здравко Димитров, ако това се случи,  да предприеме действия по оспорване законосъобразността на взетите решения на Извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест“ АД.

И, както съобщиха от Пловдивската общината,

в изпълнение на това решение, искът в съда вече е подаден.

Хората на кмета Димитров уведомиха обществото така:

"Днес, 29 ноември 2022 г. беше заведен иск срещу "Пълдин Туринвест“ АД на основание чл.74 от Търговския закон, с който се иска отмяна на решенията на Извънредното общо събрание на акционерите, поради противоречието им със закона и учредителния договор на дружеството. Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест“ АД, заявени по партидата на дружеството на 28 ноември 2022 година“.

С това си действие, общината се опитва да елиминира рискът от вписването в Търговския регистър, както на заявения апорт на акции, така и на промените в устава на дружеството. Както „Банкеръ“ съобщи още преди година в публикацията си "Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти", този ход бе подгответ отдавна и с една единствена цел – окончателно да сложи ръка на Панаира, след като сведе до минимум дела на Община Пловдив в капитала на "Пълдин Туринвест“ АД.

Не, че досега нещата бяха кой знае колко по- различни, тъй като макар и досега Пловдивската община притежаваше някакви си 25 процента. Но, както се убедихме и от последното гласуване на Общото събрание, тези проценти са били контролирани от хора, които са "защитавали" интересите на общината само тогава, когато те са съвпадали с интересите на Гергов.

Тук е моментът да припомним, че скандалното поведение на общинските представители при вземането на

обслужващото Гергов решение,

докара до бяс началничката на социалистите в града Корнелия Нинова. След като стана ясно кой точно е подкрепил мераците на пловдивския олигарх, тя обяви, че "общинските съветници на БСП в Пловдив вече не представляват партията". Лидерът на левицата уточни, че не иска ръководената от нея партия да се свързва с хора, които подкрепят задкулисието.

Очевидно обаче, думата й във вилаета на Гергов няма особена тежест, независимо от факта, че преди време именно тя стана двигателят на неговото изхвърляни от ръководни функции в БСП.

И макар, че Нинова тръби, че позицията на партията й е "за оставане на панаира в ръцете на общината" , хората които досега представляваха социалистите в града са по-скоро подчинени на Гергов отколкото на нея, така че призивите й те да не се подчиняват на „задкулисието“, си остават просто добри пожелания.

И тъй като партийното говорене не пречи на никого, Георги Гергов най-напред придоби акциите на Община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД –

с любезното съдействие на Върховния административен съд,

и по този начин получи контрола над 79% от капитала дружеството. А извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест", което беше създадено през 2006 г отново по инициатива на Гергов и чрез което той влезе в Панаира, потвърди "трансфера".

Тук е моментът да припомним, че в началото съотношението на силите беше 75% за общината и 25% за бизнесмена, но през годините Гергов успя няколко пъти да увеличи капитала на дружеството докато общинският дял падна до смехотворните 25 на сто. А с апорта на акциите на Община Варна в дружеството, акциите на община Пловдив се стопяват на 22.09 на сто.

Сега остава магистратите да се съобразят с

аргументите на противниците на това решение,

които са категорични, че според текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.

Да не говорим, че Общинският съвет в Пловдив изрично поиска активирането на т. нар. "блокираща квота" по Закона за общинската собственост.

Сред най върлите противници на всичко, което се случва в Пловдив под диктовката на Гергов, са общинските съветници от "Демократична България". Според тях Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е свикано нередовно, тъй като в устава на компанията е записан 7-дневен срок за тази процедура, а това

противоречи на определения в Търговския закон… 30-дневен срок! 

По този повод общинският съветник Веселина Александрова е на мнение, че цялата съдебна практика по подобни казуси до момента е показала, че се дава предимство на срока, заложен в закона. Причината е, че акционерите трябва да разполагат с 15 дни, в които да направят предложения за промяна, или допълване на дневния ред на свиканото събрание. Според дебелите книги обаче, каквото и да пише в устава на едно търговско дружество, то няма абсолютно никакво значение, след като в закона пише нещо друго. Просто като боб – няма как най-обикновен фирмен устав да подменя или ревизира законови разпоредби.

Дали обаче аргументите на общинари и кметство ще прозвучат убедително в ушите на магистратите, не е съвсем ясно. А както сочи Герговата практика, делото ще бъде "въргаляно" докато стигне до Върховния административен съд. Тоест – до масонското лоби там, което най-добре знае как се решават подобни казуси.

Послепис в бъдеще време!

В последните часове на работния ден, Пловдивският окръжен съд реагира на иска, предявен от кметството на града и със свое определение спря вписването в Търговския регистър на увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест" АД.

Стана ясно, че пловдивските магистрати незабавно са изпратили заверен препис от определението, което може да бъде обжалвано в едноседмичен срок  в Агенцията по вписванията.

Община Пловдив внесе съдебния иск в изпълнение на решение на Общинския съвет от 24 ноември да предприеме действия по оспорване законосъобразността на взетите решения на Общото събрание на „Пълдин туринвест“, на основание чл.74 от Търговския закон.

Аргументите , които са посочени като основание за него са свързани с това, че решението противоречи със Закона и учредителния договор на дружеството.

Освен това пловдивското кметство е поискало за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" АД, заявени по партидата на дружеството на 28 ноември.

С други думи, поне засега вписването на "варненския" апорт е спряно, а устава на дружеството – променен в полза на когото трябва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст