Какви промени в Изборния кодекс гласуваха депутатите?

Изборен кодекс

Започна окончателното гласуване на отделните изменения в Изборния кодекс. 

По-голяма част от депутатите в Народното събрание гласуваха "За" запазването на район "Чужбина". Също така старият режим за разкриване на секции извън страната остана (при 40 подадени заявление). От ГЕРБ не подкрепиха собствените си предложения за отпадане на район "Чужбина", както и за увеличаване прага за разкриване на секции. Предложението им гласеше разкриването на секциите да става с минимум 100 заявления. В хода на дебата миналата седмица Десислава Атанасова каза, че групата ѝ ще се откаже от предложението си, но изтъкна, че много от хората, подаващи заявления, после не гласуват. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че не е съгласен с решението на ГЕРБ да не подкрепят собствените си предложения. Атанасова му отвърна и каза, че не е изненадана, че ДПС не иска отпадането на МИР "Чужбина".

На последните избори резултатите извън страната отредиха първото място на ДПС – 31.80%, а второто на ПП – 22.28 процента. ГЕРБ-СДС се нареди чак на пето място с едва 9.86 процента.

По-големият брой заявления бе подкрепен единствено от БСП и от един депутат от ДПС. 

Единодушно, с 220 гласа "за", депутатите подкрепиха да няма вече кабини за гласуване. Те бъдат заменени с паравани, като такива ще има и при хартиеното, и при машинното гласуване.

Мнозинството отхвърли предложението на "Демократична България" за създаване на преброителни центрове, в които да се броят хартиените бюлетини след края на изборния ден.

Депутатите решиха още декларациите да продължат да се попълват пред изборните секции. Беше отхвърлено предложението на ПП за попълване на декларациите пред членовете на СИК.

 Със 163 гласа "за" беше подкрепено предложението на "Демократична България" за създаването на звено към ЦИК за управление на машинното и електронното гласуване, което да подпомага членовете на избирателната комисия във вземането на решения и координация на машинното гласуване. 

Народното събрание отхвърли предложението на БСП и "Възраждане" за увеличаване състава на Централната избирателна комисия от 15 на 25 членове с възможност за обновяване на състава след всеки избор. Предложението беше подкрепено само от ПП, "Възраждане" и "Български възход", които нямат свои представители в Избирателната комисия. Парламентът запази Обществения съвет, след като ГЕРБ не подкрепи предложението за неговото отпадане. 

Единодушно парламентът гласува да има видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" се отхвърли предложението на "Продължаваме промяната", което предвиждаше  в избирателните списъци да влизат само хората, които през последните шест месеца преди изборите са били в България, с възможност избирателните списъци да бъдат дописвани. Мнозинството подкрепи размерът на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии да не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата, което съотнесено към сегашния ѝ размер – не може да е под 177 лева.

Беше отхвърлена процедурата на ПП за прекъсване на разискванията по Изборния кодекс и работата на депутатите да продължи с Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, внесен от БСП. Така дебатите по Изборния кодекс продължиха.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST