От ЕК очакваме финансиране на допълнителни 1260 щата на границата

Иван Демерджиев

"Оградата никога не съм я наричал съоръжение – тя е ненадеждна, обмисляме варианти как тя да бъде активна, но това изисква финансов ресурс." Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола, провеждащ се в Народното събрание, в отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Вътрешният министър уточни, че от известно време няма повече прониквания през границата, а се правят опити да се ограничи вторичното проникване през нашата територия, тъй като това е част от условията да станем пълноправни членове на Шенген. Демерджиев обясни и че е събрал всички ръководители на РПУ-та около границата, за да набележат възможните технически решения и да преценят какви допълнителни съоръжения да бъдат използвани. Той посочи, че заедно са разработили тактика как да спират безопасно трафикантите, като имат и ленти за принудително преустановяване на движението.

"Вчера имахме среща с посланика на Австрия и нейните констатации бяха положителни по отношение мерките, които предприемаме", отбеляза Иван Демерджиев.

При уточняващия въпрос от страна на Андрей Гюров дали МВР е достатъчно финансово обезпечено, за да си позволи увеличение на щата и допълнителни укрепващи мерки на границата, Демерджиев отговори, че част от мерките могат да бъдат финансирани със средствата на ведомството му. От Европейската комисия отказват да предоставят финансова помощ за изграждане на друго помощно съоръжение с мотива, че вече са ни предоставили средства, но не са отказали да финансират друг тип съпътстващи дейности. Ето защо от МВР използват възможността да кандидатстват пред ЕК за финансиране на допълнителни 1260 щата от гранична полиция, а не да се командироват служители от всички части на страната.

На въпрос, поставен от депутата Бойко Рашков от ПП, за разкриваемостта на купуването на гласове, Демерджиев отговори, че МВР работи по около 90 досъдебни производства. Като брой този тип престъпления не се различават от извършените купувания на гласове при предходни избори. Демерджиев посочи, че всички организации, ангажирани с наблюдение на изборите, са категорични, че изборите са честни.

По отношение на престъпността вътрешният министър посочи, че е спекулация да се твърди, че заради затварянето на специализираната прокуратура тя се е увеличила. Демерджиев посочи, че не му е известно да има престъпни групи по пътя, с каквито трябваше да се занимава закритата вече институция. Освен това преди седмица жертвите на пътя са били с 53 по-малко от тези през същия период миналата година. Бойко Рашков също потвърди, че се наблюдава 3% увеличение на разкриваемостта на престъпленията, но се правят спекулации. Накрая бившият вътрешен министър обобщи, че независимо дали човекът начело на МВР се казва Демерджиев или Бойко Рашков, – не се допуска купуване на гласове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *