Гълъб Донев се надява проектокабинетът “Габровски”да бъде избран

Министерски съвет Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев изрази надежда проектокабинетът “Габровски” да бъде избран от депутатите в сряда. “От повече от два месеца изразявам искреното си желание да има редовно избрано правителство”, заяви той пред журналисти. Премиерът присъства на шестото издание на международния форум “Битката за талантите”. Според него предложените Николай Габровски министри са “подбрани професионалисти в своите сфери”. Донев е категоричен, че редовният кабинет ще преведе България през кризите. 

В отговор на въпрос министър-председателят изтъкна, че правителството не може да се намесва в определянето цената на газа. “Видяхте, че от над 460 лева за август-септември тарифата падна до 140 лева. Повишението, което се предлага сега, е съобразено с търговската конюктура, в рамките, в които бизнесът в България казва, че това е поносима цена за него. Въпреки всичко, цената у нас е най-ниската в Европа”, подчерта той. И увери, че са осигурени количествата газ, необходими за българския бизнес и домакинства. “Дори имаме излишъци, които се търгуват на газов хъб “Балкан”. На срещата на президентите на България и Турция се е обсъждала доставка на газ от южната ни съседка”, припомни той.

Донев коментира и протестите на пътни строители. “Ако днес се окаже последният ми работен ден като премиер, бих казал на служителите на Агенция “Пътна инфраструктура”, че имат право на това. Направен е анализ, има големи диспропорции и дисбалансите са се задълбочавали с години. Не може едно служебно правителство да реши в цялост такъв проблем. Работим за удовлетворяване на справедливите искания на протестиращите”, обясни той. Премиерът отчете, че години наред възнагражденията на администрацията са били неглижирани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *