Ръст на престъпленията срещу животни сочат данни на МВР

Интересна статистика бе изнесена в парламента след въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски към настоящия МВР-шеф Иван Демерджиев. Статистиката разкрива усилията на вътрешното ведомство да се справи с престъпления, свързани с животни.

В МВР са регистрирани 1060 престъпления срещу животни за последните три години, разкритите са 141, става ясно от отговора на Демерджиев.

От изнесените данни става ясно, че в България почти всеки ден е имало случай на малтретиране на животно. За 2020 г. има регистрирани 338 престъпления срещу животни, през 2021 г. те са 303, а в периода от 1 януари до 30 ноември 2022 г. има регистрирани 374.

За сметка на растящия брой на извършени престъпления, разкриваемостта им ниска. Съответно разкритите престъпления са 51 през 2020 г., 55 през 2021 г. и 35 през 2022 г.

Най-много са регистрираните и разкрити случаи на проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e причинена смърт или трайно увреждане. Наказанието за тях е затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева. Другите случаи на регистрирани престъпления са тези, при които не са положени достатъчно грижи за животното, в резултат на което то е причинило средна или тежка телесна повреда на човек, както и такива за организиране на боеве с животни.

Миналия месец стана известно, че са изготвени проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за ново звено в МВР „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *