Военните на Италия и България водят разговори бойната група на НАТО да стане бригада

адмирал Емил Ефтимов

Бойната група на НАТО в България, базирана на учебен полигон „Ново село“, да бъде разширена до бригада. За това в момента военните ръководства на Италия и България водят разговори, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрацията на съвместни бойни действия в рамките на учението “Strike Back” на полигона.

Представените умения бяха оценени високо от адмирал Ефтимов, командира на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационална дивизия “Югоизточна Европа” бригаден генерал Дорин Тома.

Бойната група демонстрира действия по отблъскване на атака, задържане и оттегляне от рубежи, преминаване през минни заграждения и предприемане на контраатака . В съвместните действия на войските бяха включени танкови подразделения, артилерия, верижни и колесни бойни машини и пехота.

Адмирал Ефтимов коментира, че началото е било трудно, но няма да се спре до тук.  

“Ще ротираме формирования, ще разширяваме обхвата на ученията и тренировките, за да може в случай на криза наистина да демонстрираме готовност и решителност за защита, както суверенитета на България, така и на всяка страна, членка на Алианса”, каза той.  

Адмирал Ефтимов специално подчерта рамковата роля на Италия в групата.

“Същевременно работим военните органи на България и Италия за разширяване потенциала на бойната група до бригадно ниво”, допълни той.  

В учението днес участваха военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *