Нови индустриални зони с фокус върху Северозападна България

Никола Стоянов министър на икономиката

Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на конференция на тема „Потенциал и развитие на Враца и региона“, която се проведе днес в града. По думите му около 200 млн. лева финансиране за изграждане на индустриални паркове ще бъдат осигурени само по Националния план за възстановяване и устойчивост, като тези локации са инструмент за привличане на инвестиции в регионите.

„Община Враца разполага със сериозен потенциал за развитие на индустриални паркове, а идентифицираните над 10 терена са отлична локация за инвеститори от всякакъв мащаб и с разнородна дейност“, посочи Никола Стоянов. Той допълни, че предстои в най-кратки срокове да бъде подновен Меморандума за сътрудничество между Национална компания „Индустриални зони“ и община Враца, който е добра основа за партньорство и за привличане на повече инвеститори в региона.

Данните показват, че след ковид пандемията, икономиката в областта вече е започнала своя стабилен ръст нагоре. Това се потвърждава от нарастващия брой на заетите лица в област Враца, които от началото на 2021 г. до септември тази година са се увеличили с над 11 хиляди души. Според министър Стоянов, тези числа са знак за икономическото пробуждане в областта, но все още на дневен ред стоят важни въпроси свързани с трудовата заетост и възнагражденията в този регион.

Според икономическия министър в последните години община Враца е пример, че с проактивни действия и много работа регионът може да се превърне в един от положителните примери за Северозападна България. „Доказателство за това е и фактът, че до края на 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в региона надхвърлят 120 млн. евро“, допълва Стоянов.

Участие в днешното събитие, което се организира от „Euronews Bulgaria“, взеха кметът на община Враца Калин Каменов, представители на бизнеса, местната власт и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *