ФЕД свали темпото на лихвените увеличения

банки

На последното си за тази година официално съвещание на 13 и 14 декември паричният комитет на Федералния резерв реши да повиши с 50 базови пункта основната си лихва. И предвижда да качи с още най-малко 75 базови пункта кредитните разходи до края на 2023-а.

Прогнозата на американските централни банкери е целевата лихва на федералните фондове да се повиши до 5.1% през 2023-а – малко по-висока от очакванията на инвеститорите преди двудневното съвещание през тази седмица, както и с известна доза вероятност – да се придвижи по-нагоре. Само двама от официалните представители на Федералния резерв очакват базовата лихва оувърнайт да остане под 5% през идната година – признак, че паричните стратези все още чувстват нуждата да продължат битката срещу инфлацията, която остава в близост до най-високите си стойности за последните 40 години.

В официалното си изявление след края на съвещанието паричният комитет на щатската централна банка посочва, че “наблюдава с изключително внимание инфлационните рискове” и че “случващите се увеличения на целевия лихвен диапазон ще бъдат подходящи, за да докажат, че паричната политика е достатъчно рестриктивна да върне инфлацията до 2% след известен период от време”. Становището е подкрепено единодушно от американските парични стратези след като те отстъпиха крачка назад от предишните четири лихвени повишения с по 75 базови пункта всяко. Основната лихва на Федералния резерв, която започна годината от почти нулево равнище, вече е в целевия диапазон от 4.25% до 4.50% – най-високият от края на 2007-а.

Американските централни банкери обявиха новите си лихвени предвиждания успоредно с осъвременените икономически прогнози, показващи предстояща дълга битка с инфлацията и почти рецесионни условия през 2023-а.

Инфлацията, измерена чрез предпочитания ценови индекс на Федералния резерв, се очаква да остане над целевите 2% годишно поне до края на 2025-а и ще бъде над 3% до 31 декември 2023-а. Усредненият прогнозиран кофициент на безработицата ще нарасне до 4.6% през идната година от сегашните 3.7% – подем, надхвърлящ свързаното в исторически план с рецесия равнище. БВП на Съединените щати се предвижда да се увеличи с едва 0.5% през 2023-а – кавито са оценките и за 2022-а, след което ръстът ще нарасне до 1.6% през 2024-а и до 1.8% през 2025-а – ниво, оценявано като дългосрочен потенциал за икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST