ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Евромилионите пак разпалиха страстите на “едни инвеститори“

Новината, че по Плана за възстановяване и устойчивост малките и средни фирми ще могат да получат безвъзмездно финансиране за ВЕИ-та и батерии от 100 000 до 1 млн. лв. провокира небивал интерес, както в дружествата с производствен цикъл, така и за всички решили да се облажат от европейските  средства.

Оказва се, че апетитът към тези пари за пореден път може да сътвори всякакъв вид машинации. В стремежа си да прилапат това безвъзмездно финансиране, инвеститори и с “креативно” мислене вече са се ориентирали и са сътворили схема по която да прилапат общинските пасища и мери и да ги превърнат във фотоволтаични паркове.

За това съобщават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Фермерите са възмутени от факта,

че в последно време в общините се заиграват с този вид инвеститори и са открили начина по който  да превърнат земеделски земи с начин на трайно ползване за пасища и мери в терени, на които да се изграждат нови фотоволтаични инсталации.

По този повод от сдружението са изпратили сигнал не само до служебния министър на земеделието Явор Гечев и до Националното сдружение на общините в България, но и до прокуратурата, с който “Банкеръ” разполага, като се надяват на бърза реакция от страна както на изпълнителната, така и на правоохранителната власт.

Пред “Банкеръ” председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обясни, че  през тази година в сдружението им са получени много сигнали от животновъди, че към “поляните” от Общински поземлен фонд „Пасища, мери и ливади“, които доскоро са ползвали, за да осигуряват прехраната на животните си, вече има заявен  интерес от различни инвеститори. Фермерите са категорични, че тези площи са предназначени за ползване от животновъдите и са единствено за паша. Те аргументират недоволството си, като подчертават факта, съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който урежда собствеността и ползването им,  и съгласно процедурите по чл. 37  от този норматив, това е недопустимо.

Новата игра с този вид земеделски земи,

които по правило всяка година областните дирекции по земеделие със свои заповеди предоставят на различни животновъдни фирми, за да осигуряват пашата на животните си, и в които ясно са описани правилата за тяхното ползване, може да прерасне в ликвидирането им, предупреждават от Асоциацията.

И дават много ясен пример как това вече се случва на практика.

Даден инвеститор заявява инвестиционно намерение пред кмета на дадена община за изграждане на фотоволтаичен парк върху имоти, които му харесват и са подходящи за неговото намерение, като обещава инвестиции за милиони.  В повечето от случаите става въпрос за терени , които до този момент са със статут за трайно ползване за пасище.

И много кметове особено в малките общини, бързо надушват „келепира“ и още по-бързо поемат топката, за да подпомогнат бъдещия инвеститор. Със съдействието на службите по земеделие, те “деликатно” обясняват на фермерите, които са били досегашни ползватели, че вече няма да им предоставят тези терени, като изтъкват хиляди причини за това.  

Следващата стъпка е

тези пасища да бъдат обявени за „пустеещи“,

твърди председателят на Асоциацията Караколев.

Така ръцете на съответния кмет са развързани и той аргументира пред съответния  Общински съвет „нуждата“ от промяна на начина на трайно ползване на тези имоти, използвайки псевдо мотиви за качеството на пасищата и други подобни. Разбира се това се случва по законова процедура – на основание чл.21,ал2 във връзка с ал.1,т.8 от ЗМСМА, чл. 25,ал.9 от ЗСПЗЗ и чл.78а,ал.1 от ППЗСПЗЗ, пояснява пред „Банкеръ“ Караколев.

И тъй като на кмета особено в малките общини трудно се противоречи, местният парламент бързичко приема аргументите му и дава съгласие за промяна на начина на трайно ползване на тези имоти.

Така на практика се дава зелена светлина

за реализация на инвестиционното намерение. И независимо от факта, че м повечето случаи тези имоти вече са отдадени за дългосрочно ползване на животновъдите, те няма как да се борят с местния валия…

Нали разбирате, че шанса на един животновъд с 50- 60 овце или кози пред инвеститор, който обещава да вложи милиони в начинанието си, е нищожен“, пояснява Караколев.

В същото време, от Асоциацията са категорични , че предстоящото стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост в частта ВЕИ провокира изключително спекулативния инвестиционен интерес, който обаче не може да бъде подкрепян още повече, когато се реализира в ущърб на сектор “Животновъдство”.

Ог асоциацията настояват да бъде разпоредена проверка, която да установи

дали ръководствата на някои общини не заобикалят законодателството,

като легализират подобни смени на предназначението на пасищата и мерите в техните райони.

Категорично се обявяваме против изграждането на фотоволтаични паркове върху земеделски земи с начин на трайно ползване пасища и мери. Българските животновъди имат нужда от този поземлен фонд за паша на своите животни и за подкрепа на доходите си по линия на Общата селскостопанска политика”, заявяват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В сигнала си те посочват и няколко конкретни примера за такива действия на общинските власти – в село Соколица, Карловско, в село Гъбаре, Врачанско и няколко в Бургаска област. И подчертават, че с подобни действия животновъдството се обрича на бавна смърт, тъй като без условия за паша на животните, то е невъзможно да оцелява, камо ли да се развива.

Но, както отдавна е известно, по нашите географски ширини трудно се намират хора, които да мислят за утрешния ден, но без да са подвластни на келепира днес…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст