Джерард Дебрю с Нобел за принос в теорията за общото равновесие

Джерард Дебрю

На днешния ден можем да си спомним за американския икономист с френски произход Джерард Дебрю (Gérard Debreu). Той умира в Париж на 83-годишна възраст от естествена смърт в навечерието на Нова 2004 година. Джерард Дебрю беше удостоен с наградата на Банката на Швеция за икономически науки през 1983 г. в памет на Алфред Нобел за включването на нови аналитични методи в икономическата теория и за неговото стриктно преформулиране на теорията за общото равновесие. Той е и първият французин получил тази награда.

Джерард Дебрю е роден на 4 юли 1921 г. в Кале, Северна Франция. Завършва висшето си образование в Париж. През 1948 г. се мести в САЩ със стипендия на Рокфелер, а през юли 1975 г. става американски гражданин. 

Там работи като професор по икономика в редица висши училища, като по-известните от тях са Калифорнийският университет в Бъркли и Йейлският университет.

През 1983 г. Джерард Дебрю той получава Нобеловата награда по икономика за работата си върху общото равновесие. Той е първият от поредица от нобелови награди по икономика, които учени от Калифорнийския университет в Бъркли ще получат. След него са Джон Харсани, Даниел Макфадън, Джордж Акерлоф и Дейвид Кард.

Работата на Дебрю по теорията за общото равновесие е абстрактна (задълбочава се в основите на икономическия анализ) и новаторска по форма (основава се на най-новите постижения в математиката).

През 1954 г. той публикува статия, озаглавена “Съществуване на равновесие за конкурентна икономика”, заедно с Кенет Ароу, с която се прочува. В нея те предоставят окончателно математическо доказателство за съществуването на общо равновесие, използвайки топологични, а не базирани на смятане методи.

През 1959 г. Дебрю публикува класическата си монография – “Теория на стойността: Аксиоматичен анализ на икономическото равновесие” (серия от монографии на фондация Каулс), която е една от най-важните трудове в математическата икономика. Той също така изучава няколко проблема в теорията на кардиналната полезност, по-специално адитивното разлагане на функция на полезност, дефинирана върху декартово произведение от множества.

В тази монография Дебрю създава аксиоматична основа за конкурентни пазари. Той също така установи съществуването на равновесие, използвайки нов подход. Основната идея на неговия аргумент е да покаже, че съществува ценова система, за която съответствието на съвкупното излишно търсене изчезва. Той направи това чрез доказване на вид теорема за фиксирана точка, която се основава на теоремата за фиксирана точка на Какутани. В Глава 7 от книгата Дебрю въвежда концепцията за несигурност и показва как тя може да бъде включена в детерминистичния модел. Тук той въвежда понятието за условна стока, което е обещание за доставяне на стока, ако се реализира определено състояние на природата. Тази концепция е много често използвана във финансовата икономика, където е известна като “сигурността Arrow–Debreu”.

През 1960-1961 г. Дебрю работи в Центъра за напреднали изследвания в поведенческите науки в Станфорд и посвещава по-голямата част от времето си на комплексното доказателство, което се появява през 1962 г., на обща теорема за съществуването на икономическо равновесие.

През 1976 г. Дебрю получава Ордена на френския Почетен легион. Той е бил член на Международната академия на науките, Американската академия на изкуствата и науките, Националната академия на науките на Съединените щати и Американското философско общество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст