ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. Милен Любенов: БСП ще има още по-нисък резултат на следващите избори

Милен Любенов

БСП има нулев шанс да реализира този мандат. Това заяви пред БНР доц. Милен Любенов, който е доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ.

„Президентът връчи мандата на партията, която има най-малък шанс. Върви се към формално изчерпване на процедурата, разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори“, смята той.

БСП ще получат още по-нисък резултат на следващите избори, прогнозира Любенов.

“Без реформи в партиите, така че да изведат лица, които да работят за по-широко доверие, няма да излезем от кризата”, категоричен е политологът.

Президентът е основен фактор в българската политика вече месеци наред, посочи той.

„Радев влезе във война с почти всички политически партии. Недоверието вече превишава доверието към него в изследванията на почти всички агенции. Очаквам доверието към президента да продължи да ерозира. Той можеше да бъде по-активен фактор и да съдейства повече за съставяне на правителство. Вместо това влизаше в пререкания с някои от партиите, използвайки крайни определения. Това не допринесе за стабилизиране на политическата ситуация“, обясни политологът.

ГЕРБ играе двойствена игра, твърди доц. Любенов.

„Казват, че правят усилия за създаване на правителство и не искат министри. Но и преди скандала с Nexo се опитаха да заформят друг-с британеца, издирван за тероризъм. Очевидно е, че ГЕРБ иска да отиде на предсрочни избори. Мислят си, че ще ги спечелят с висок резултат“, коментира доц. Любенов.

Политологът не мисли, че ДБ щяха да успеят да реализират третия мандат.

„Това означаваше управление с ГЕРБ и ДПС. Те не биха предприели такава убийствена стъпка. Щяха да загубят много. ПП нямаше да влязат в такава коалиция“, посочи той.

Той прогнозира, че скандала с Nexo вероятно ще се използва в рамките на предстоящата предизборна кампания.

Трябва да се промени нещо в партиите от демократичното пространство, обясни още доц. Любенов.

„ПП и ДБ да се явят заедно на избори е едно такова решение. Ако бъде разбито статуквото в големите градове на страната, това ще бъде тежък удар за ГЕРБ. Те се опитват да разделят ДБ от ПП“, отбеляза политологът.

Ако президентът искаше да раздели ДБ от ПП, щеше да връчи мандата на ДБ, каза още той.

Доц. Любенов не изключва възможността през тази година да отидем два пъти на парламентарни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст