Кадър на ВИС наточи зъби за “зелените” евромилиони

Известният с афинитета си към фолк певиците у нас – Коко Динев е на път да „засее“ над 100 дка земеделска земя с …фотоволтаици

Докато нашенските патаклами и пазарлъци , свързани с поисканото от Народното събрание предо-говаряне на Плана за възстановяване и устойчивост продължават и постепенно създават нови и нови пречки пред държавата да се възползва максимално от европейската помощ,

„будни“ предприемачи вече потриват ръце в очакване на евромилионите.

Тези дни стана ясно, че в нова бизнес инициатива, свързана с провокирания от Плана апетит, се е  втурнал затихналия откъм обществено внимание напоследък ресторантьорски, футболен и хазартен бос Константин Динев, по-известен като Коко Динев.

Известният в недалечното минало с афинитета си към фолк певиците Коко Динев е предприел активни действия за пренасочване на бизнеса си към фотоволтаичните паркове. За реализацията на тези планове, той е поискал да бъде променен статута на 155 декара земеделска земя, ситуирана върху десет имота в землището на село Плоски край Сандански, с цел изграждане на фотоволтаичен парк.

Напористият бизнесмен очевидно е намерил и съратници за своето начинание, тъй като “опозиционно” настроените общински съветници в един от най-старите градове на Стария континент останали изумени от факта, че цялата му документация на Коко Динев, свързана с поисканото разрешение за нов Подробен устройствен план, е била

одобрена и входирана в местния парламент само за четири дни.

Факт, който председателката на Постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба към Общинския съвет в Сандански Снежана Стоянова дебело е подчертала по време на заседанието й тази седмица, но…

Доста любопитна подробност е , че материалите на фирма „Кастелло“ са входирани в деловодството на общината на 9 януари и  само за четири дни 10-те папки са оформени и внесени за осъждане в Общинския съвет.

Обобщението на ситуацията, под формата на риторичен въпрос, също принадлежи на Снежана Стоянова: „В сравнение с други десетки материали за изготвяне на нови подробни устройствени планове, които чакат с месеци наред и се бавят, това не е ли… загадка?

Според фирмените регистри, Динев, е собственик на едва 300 дяла от регистрираната с 5000 лв. капитал фирма „Кастелло“ ООД. Мажоритарен собственик и управител на дружеството (с 4700 дяла) е неговата 79-годишна майка Борислава Динева. Та именно чрез това дружество е постъпило  искането към общинските съветници  да му разрешат изготвянето на Подробен устройствен план за 10-те  имота край Сандански.

По думите на Стоянова,  имотите си фирма „Кастелло“ е придобила през 2007 г., според представения нотариален акт. Не било ясно обаче как

тази земеделска земя е станала собственост на фамилия Диневи.

Според Стоянова, справка в регистъра показва, че тези 10 земеделски декара в землището на село Плоски досега са били стопанисвани от земеделски производители, които  ще трябва да ги отпишат и да се откажа от държавните и европейски субсидии. В противен случай, т.е. ако продължат да кандидатстват и да получават “готови” пари, ще им бъдат наложени санкции. Дори и да ги споходи “нещо” по-сериозно, свързано с Наказателния кодекс.

Земеделската земя, описана в заявлението на фамилната фирма, е с обща площ 155 декара, но една част от нея е по-висока категория. И тъй като

един от имотите е ситуиран на терен без осигурен достъп,

това е станало причина Комисията по устройство на територията да поиска изготвянето на нов Подробен устройствен план (ПУП).

Казано накратко, Диневи  са задоволени частично. Общинските съветници са им дали  право да започнат процедурата за нов ПУП, но за земеделски земи с обща площ от 125 декара в землището на село Плоски.

Според заявения инвестиционен интерес, намеренията на дружеството са върху земеделските ниви, сред които най-голямата е с площ от 36 декара, да бъдат изградени няколко фотоволтаични централи.

Въпреки , че намеренията на бизнесмена са станали причина за

сериозни сблъсъци между общинските съветници в Сандански,

свързани най-вече със спорове за начина на обявяването на новите подробни устройствени планове, това едва ли ще стане проблем, когато дойде ред за окончателното им одобряване.

Все пак нека не забравяме, че школовката на Динев във групировката ВИС на покойните братя Васил и Георги Илиеви, със сигурност ще му помогне да намери „верния“ път към сърцето на всички, от които зависи реализацията на проекта му.

А що се отнася за  апетитът към европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост, той едва ли ще може да бъде лесно потушен, тъй като у нас е отдавна известно, че осмислянето и приемането на принципа „Пари срещу реформи“, е – меко казано – тежко затруднено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *