ЕП призова за разширяване на ограничителните мерки срещу Иран

„Всички отговорни за нарушаване на правата на човека трябва да бъдат подложени на санкции от страна на Европейския съюз, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде включен в списъка на ЕС с терористични организации,“ настояват членовете на Европейския парламент.

В приетото решение се заявява, че явното незачитане на човешкото достойнство и демократичните стремежи на собствените му граждани от страна на иранския режим, както и подкрепата му за Русия, налагат допълнителни корекции в позицията на ЕС спрямо Иран.

Членовете на ЕП настояват за разширяване на списъка със санкции на ЕС, така че да включва всички физически и юридически лица, отговорни за нарушенията на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации (“боняд”), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Те също така призовават Съвета и държавите членки да добавят IRGC и нейните спомагателни сили, включително паравоенните „Басидж“ и силите „Кудс“, към списъка на ЕС на терористичните организации. Всяка държава, в която IRGC разгръща военни, икономически или информационни операции, следва да прекъсне и обяви за незаконни връзките си с тази агенция.

Парламентът осъжда най-категорично смъртните присъди и екзекуциите на мирни демонстранти в Иран и призовава иранските власти да сложат край на репресиите срещу собствените си граждани. Членовете на ЕП призовават властите на Ислямската република да гарантират незабавното и безусловно освобождаване на всички осъдени на смърт протестиращи. Те осъждат факта, че наказателните производства и смъртното наказание се използват от режима като оръжие за потискане на инакомислието и за наказване на хората за упражняване на основните им права. 

“Лицата, отговорни за убийството на стотици протестиращи, трябва да бъдат изправени пред съда“,коментираха от ЕП.

В резолюцията също се призовава за “разширяване на ограничителните мерки” срещу Иран, тъй като той продължава да предоставя безпилотни летателни апарати и планира да предостави ракети земя-земя на Русия.

Членовете на ЕП изразяват дълбока загриженост относно структурните транснационални репресии, извършвани от властите на Ислямската република, които включват шпионаж и убийства, срещу иранската диаспора, живееща в Европейския съюз. Те призовават ЕС и държавите членки да защитят по-решително засегнатите от подобни репресии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *