ПП биха разговаряли с БСП и ДБ само на среща в троен формат

Кирил Петков от кулоарите

“Тази сутрин получих покана и това, което уведомихме Корнелия Нинова е за нашето решение от вчера, от снощи, че ние няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат. Но бихме участвали в разговори за приоритетите, ако Корнелия Нинова и БСП успеят да формират такъв кабинет с останалите политически сили”. Това заяви от кулоарите на парламента съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков.

Той коментира, че от ПП са готови на разговори, но не и на среща в такъв формат. “Тези разговори не изискват лидерска среща. Лидерска среща е наистина там, ако искаме да сме част от едно общо коалиционно правителство”, добави още Петков.

Бившият премиер каза, че от ПП са готови да разговарят с БСП и “Демократична България” заедно “в този троен формат”, за което е информирал и Корнелия Нинова в телефонен разговор. “Но да сядаме всички заедно на някаква лидерска среща, да сформираме общо правителство с ГЕРБ, ДПС и “Български възход” към този момент не виждаме никаква нужда от това”, подчерта Кирил Петков.

На въпрос защо няма да отиде на лидерската среща, след като е искал дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който утре ще присъства на разговорите, съпредседателят на ПП заяви: “Дебат има само смисъл, ако можем да напреднем в сформирането на правителство. Това, което ясно се видя в този парламент е, че няма правителство, което да съществува без подкрепата на една от трите партии ГЕРБ, ДПС или “Възраждане”.

Той допълни, че от ПП никога не бягат от нищо, но във вчерашния ден (18 януари) са взели ясно решение да не бъдат част от коалиционно правителство с третия мандат. “Но сме готови да уважим БСП, както и те уважиха нас. Но за политики няма смисъл да говорим в пълен формат”, каза Петков.

На въпрос дали предложението за двустранна или тристранна среща е уточнено с Корнелия Нинова, съпредседателят на ПП коментира: “Да, уточнихме го и чакаме от нея време и покана, ако реши да направим тази тройна среща. Също говорихме и с “Демократична България”, така че, имаме добра координация”, добави Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *