Рекорден брой банкери от ЕС са заработили над 1 млн. евро през 2021-а

Броят на банкерите и търговците от Европейския съюз, спечелили над 1 млн. евро, е скочил рекордно през 2021-а в резултат на реализираните сериозни печалби от фирмите за ценни книжа и на активното прехвърляне на персонал от Острова на Континента предприето, от инвестиционните банки след BREXIT.

В официално изявление, публикувано на 19 януари, Европейският банков орган (ЕБА) посочва, че тези “високоплатени” играчи са били 1957 – с 42% повече отколкото през 2020-а. Това е най-високият брой за страните членки на Европейския съюз откакто през 2010-а ЕБА започва да събира данни. В числото не е включено Обединеното кралство, което запазва статуса си на основен финансов център след като напусна общността през 2020-а.

Най-добре платеният банкер на ЕС е от Испания: той е получил между 14 и 15 млн. евро, твърди ЕБО, без да посочва самоличността му.

Глобалните банки влязоха в сериозна конкуренция през 2021-а, за да наемат и задържат на работа опитни банкери след като пандемията от КОВИД-19 предизвика скок на търговската активност и нагорещи търсенето на съвети за сливания и поглъщания, както и за емитиране на акции и облигации.

Това съревнование спря рязко през миналата година след като руското нахлуване в Украйна пресуши желанието на корпоративните мениджъри да сключват сделки. Което означава, че банкерите в много фирми не трябва да се надяват на щедрите допълнителни възнаграждения от порядъка на 2021-а и по-скоро трябва да очакват по-ниски премии за постиженията си през 2022-а.

Отчетените от ЕБО по-високи приходи през 2021-а се отнасят както за бонусите, така и за заплатите: премиите са скочили до 100.6% от фиксираното заплащане срещу 86.4% през 2020-а, според среднопретеглената стойност за целия брой най-високоплатени банкери, изчислена от регулаторния банков орган на ЕС.

Таванът на банкерските бонуси в ЕС по правило трябва да е еквивалентен на годишния размер на заплащането им по трудов договор, но кредитните институции могат да поискат разрешение от акционерите си да го увеличат до два пъти от базовия доход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST