Антъни Блинкен е на посещение в Кайро

Антъни Блинкен Блинкън

В Египет държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с неговия външен министър Самех Шукри

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение в Кайро, предаде Франс прес. Египетската столица е първата спирка на Блинкен от близкоизточната му обиколка, в рамките на която са предвидени също визити в Йерусалим и Рамала в понеделник и във вторник.

В Египет държавният секретар ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с неговия външен министър Самех Шукри. Очаква се разговорите да се фокусират върху нарастващото напрежение между Израел и палестинците. Кайро исторически играе ролята на посредник между двете страни в израелско-палестинския конфликт.

Блинкен, чиято визита в Египет бе планирана отдавна, посещава Кайро в момент, в който ситуацията в сферата на сигурността в региона рязко се влоши. При атаки в Източен Йерусалим в петък и вчера бяха убити седмина израелци и двама бяха ранени. Освен това в петък израелската армия бомбардира ивицата Газа в отговор на изстрелване на ракети от територията на палестинския анклав по територията на Израел. А в четвъртък при операция на израелските сили в град Дженин на Западния бряг бяха убити деветима палестинци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST