Йенс Столтенберг пристигна в Южна Корея

Йенс Столтенберг

Сеул е първата спирка от азиатската обиколка на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която включва още посещение в Япония и чиято цел е засилване на отношенията със съюзниците на САЩ в региона на фона на войната в Украйна и на съперничеството с Китай

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна на посещение в Южна Корея, предаде Ройтерс. Сеул е първата спирка от азиатската обиколка на Столтенберг, която включва още посещение в Япония и чиято цел е засилване на отношенията със съюзниците на САЩ в региона на фона на войната в Украйна и на съперничеството с Китай.

В южнокорейската столица Столтенберг се срещна с южнокорейския външен министър Пак Джин, като програмата му включва също срещи с президента Юн Сук-йол и с министъра на националната отбрана И Джон-суп.

НАТО е обезпокоена от “безотговорните” ракетни тестове на Северна Корея и от ядрената ѝ програма, каза генералният секретар в началото на срещата си с южнокорейския външен министър. Столтенберг и Пак Джин подчертаха, че страните от НАТО и Южна Корея споделят общи ценности. “Като взимаме предвид безпрецедентните глобални предизвикателства, ние смятаме, че солидарността между страните, които споделят ценностите на свободата, демокрацията и върховенството на закона, е по-важна от всякога”, изтъкна южнокорейският министър.

Утре Столтенберг ще отпътува за Токио, където има планирани срещи с японския премиер Фумио Кишида и с други представители на японските власти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST