Кремъл: Борис Джонсън лъже, че Путин го е заплашвал

песков

Британският експремиер твърди, че руският президент го е заплашил с ракетен удар, който щял да “отнеме само минута”

Бившият британски премиер Борис Джонсън лъже, твърдейки, че в телефонен разговор с Владимир Путин в навечерието на нахлуването в Украйна руският президент го е заплашил с ракетен удар, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков каза пред репортери, че казаното от Джонсън “е невярно и по-точно е лъжа”.

В изказване в документален филм на Би Би Си, Джонсън казва, че руският президент го е заплашил с ракетен удар, който щял да “отнеме само минута“.

“В един момент той ме заплаши и каза: “Борис, не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута” или нещо подобно”, отбелязва Джонсън.

В отговор на твърдението на бившия британски премиер, Песков поясни, че “не са били отправяни никакви заплахи за ракетни удари”.

“Става въпрос или за умишлена лъжа, така че трябва да попитате г-н Джонсън защо е решил да каже това, или за непреднамерена лъжа в резултат на това, че той всъщност не е разбрал за какво е говорел Путин“, добави той.

Песков каза, че Путин е обяснил на Джонсън, че присъединяването на Украйна към западните страни членки на НАТО ще означава разполагане на ракети на САЩ или на НАТО близо до границата с Русия, които ще могат да достигнат Москва само за няколко минути. Затова Песков предполага, че може да е станало недоразумение, което е довело до настоящата “неловка ситуация”, добави той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST