Общо 309 млн. евро ще получат датчаните заради рекордна инфлация

дания копенхаген

Датското правителство предложи да отпусне 2.3 милиарда датски крони (309.2 милиона евро) за подкрепа през тази година. Предвижда се да бъдат изплатени средства на жителите като целева помощ за борба с последиците от високата инфлация в страната, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите (MinFin) на скандинавската държава.

В края на 2022 г. нивото на инфлация в Дания достигна най-високото ниво за последните 40 години. В същото време потребителските цени нарастват със 7.7 процента на годишна база. Властите в страната смятат, че тенденцията ще се запази и през тази година, съобщиха от финансовото министерство.

„Сега правителството ще отпусне рамкова програма от 2.3 милиарда долара през 2023 г. и ще покани политическите партии да преговарят за нова инфлация. Това е в допълнение към помощта, която беше договорена по-рано“, се казва в съобщението.

Според министъра на финансите на Дания Николай Ваммен финансовата помощ ще бъде изпратена предимно на семейства с деца и пенсионери. Тези категории граждани се оказаха в най-уязвима позиция на фона на бързото нарастване на потребителските цени в страната. Тази мярка трябва да подпомогне гражданите при плащането на комунални услуги и храна.

Кралство Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Страната добива нефт и природен газ.

Селско стопанство е високо продуктивно и механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6% от трудоспособното население.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST