Проф. Тодоров: Служебният кабинет се справи, не попаднахме в тотална нестабилност

“Ако се ограничим до конституционните разпоредби за служебно правителство, то това се справи. Но трябваше да се справи с далеч по-сложни неща, резултат от поредицата кризи. Служебното правителство успя да се справи доста добре, след като страната не попадна във вихрушката на тотална нестабилност”. 

Това каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ. 

И допълни, че липсата на смяна в състава на Министерския съвет е по-добър коз от радикална промяна. 

“Служебните правителства са единствен конституционен изход от една ситуация, при която парламентът не може да излъчи редовно правителство. Критиките към президента са разнопосочни – един път, че променя геополитическата ориентация на България, втори път, че твърде много следва политиките на Запада. Но това е част от политическия процес. Най-лесно се критикува служебно правителство, защото е неутрално, равноотдалечено от партиите… Президентът се оказа много критичен към почти всички партии и на равно отстояние от тях”, коментира Тодоров.

Политологът посочи, че министрите в служебното правителство си дават сметка, че са в трудна ситуация – работят по стар бюджет, няма парламент, който да подкрепя инициативите им, дават си сметка за краткия период, в който ще работят. 

“Те са с вързани ръце. Нямат кой знае колко възможности”, допълни той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST