Синдикатите настояват за ръст на доходите с 15 процента

„Може да  бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора.“

Това заявиха днес, 3 февруари, по време на съвместна пресконференция президентите на Конфедерациятана труда “Подкрепа”(КТ „Подкрепа) и на Конфедерацията на независимите синдикати в България(КНСБ) – Димитър Манолов и Пламен Димитров. 

Манолов обясни, че синдикатите се намират в средата на нищото и нямат реален партньор, с когото да водят стратегически преговори. Той добави, че предизвикателствата не са никак малко, сред тях са доходите, макар и в последния работен ден на парламента да е имало решение за повишаване на минималната работна заплата.

Припомняме, че парламентът реши минималната работна заплата да се определя като 50 процента от средната. Решението беше подкрепено от синдикатите, но те се обявиха против това, че съотношението е фиксирано и не дава възможност за тристранни преговори и по-висок размер на минималната заплата. 

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) също не подкрепи предложението, като вчера (2 февруари) оттам обявиха, че то може да бъде пречка за влизането ни в Еврозоната, Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страназ заяви, че има напрежение в няколко бранша, като например в “Български пощи”, където се събират подписи за стачни действия. Димитров уточни, че подобна ситуация се наблюдава и във ВиК сектора, и в градския транспорт в София.

По време на събитието в централата на  КТ “Подкрепа” бяха представени актуализираната съвместна Декларация с мерки в областта на доходите, зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за социалното напрежение в страната и готовността за протестни и стачни действия.

Двата синдиката настояват за ръст на доходите, който да компенсира инфлацията за годината, но да не е по-нисък от 15 процента в частния и държавния сектор. За агенциите, работещи на терен, двете конфедерации искат увеличение на заплатите с 20 процента.

„Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни тази година до 850 лева, а от началото на 2024 година да стане 1000 лева,“ коментираха от  КТ “Подкрепа” и КНСБ. 

Синдикатите искат и въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, което ще стимулира потреблението и ще намали неравенството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *