Синдикатите представят Декларация с мерки за доходите

Министерски съвет Димитър Манолов КТ "Подкрепа"

Днес, 3 февруари, от 10.00 ч. в централата на КТ „Подкрепа“ президентите на КТ “Подкрепа” и на Конфедерацията на независимите синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров – ще проведат съвместна пресконференция.

На нея те ще представят актуализираната съвместна Декларация с мерки в областта на доходите, зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за социалното напрежение в страната и готовността за протестни и стачни действия.

След като преди дни 48-ото Народно събрание окончателно прие промените в Кодекса на труда, от синдикатите обявиха, че в текста е записано, че минималната работна заплата трябва да е “50% от средната работна заплата“, а според тях е трябвало да бъде “не по-малко от 50% от средната работна заплата“. Освен това при новите промени не е била отчетена европейската директива за адекватна работна заплата.

Синдикатите обявиха и че битовите потребители на природен газ трябва да бъдат компенсирани за 2023 година, както е било през първите месеци на 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст