Близо осем млн. души са избягали от Украйна заради руското нашествие

украйна украински бежанци

Други 5,3 милиона са разселени вътре в страната, съобщи Мартин Грифитс, заместник генерален секретар на ООН за хуманитарните въпроси

Заместник генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, съобщи, че близо осем милиона души са избягали от Украйна от началото на войната преди почти една година, предаде ДПА.

Почти осем милиона души са избягали от Украйна в съседни страни, а други 5,3 милиона души са разселени вътре в страната, каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН. Той добави, че 17,6 милиона души, което е почти 40 процента от населението на страната, се нуждаят от хуманитарна помощ.

Грифитс каза, че възнамерява да представи по-късно този месец в Женева тазгодишния План за хуманитарен отговор за Украйна, за който са необходими около 3,9 милиарда долара. Той отчете, че няма индикации за скорошен край на войната.

По официални данни на ООН повече от 7000 цивилни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна. “Действителният брой на жертвите със сигурност е по-висок”, заяви Грифитс.

По информация от Агенцията на ООН за бежанците войната е предизвикала най-големия бежански поток от края на Втората световна война, посочва ДПА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST