Снимката, която трогна света след мощните земетресения в Турция се оказа фалшива

земетресение в Турция

Една от най-трогателните снимки, която се разпространи из социалните мрежи след серията от мощни трусове в Турция, бе на Голдън ретрийвър, който е седнал до ръката на човек, намиращ се под руините на паднала сграда.

Тази снимка буквално обиколи целия свят и стана лице на дарителски кампании след опустошителния трус в Турция и Сирия. Оказа се обаче, че кадърът е фалшив.

Истината е, че снимката е част от стокова колекция, в която се разпространяват кадри на кучета – спасители, които търсят под отломките живи хора след земетресения. Кадрите са заснети още през 2018 г. от фотографа Ярослав Ножка в Чехия, и могат да бъдат намерени в една от най-популярните платформи за стокови фотографии в света.

Кадърът беше споделен с различни заглавия в социалните мрежи, като например: “Малките герои ще спасят много животи” или “Да се надяваме, че трагедията ще промени отношението към кучетата и ще сложи край на насилието срещу тях“. Това са само малка част от трогващите послания, които потребителите написаха под снимката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST