Нейнски: Солидарността е светъл лъч за Турция, но трябва да се помисли и за Сирия

Надежда Нейнски

Тази трагедия е незапомнена дори за Турция, която познава и други земетресения. Това са два труса независими един от друг. В рамките на часове се случиха два много силни труса. Трагедията е огромна. Това каза бившият посланик на България в Турция Надежда Нейнски пред БТВ.

Според нея освен материалните щети и загубените човешки животи, значителна роля играят и лошите метеорологични условия. 

“Там зимата е много студено. От една страна болката и трагедията на загубените, от другата страна неизвестността. Това са огромни материални щети. Много голямо бедствие. Има един светъл лъч – солидарността, включително от България. Семейството за Турция има много голямо значение, приятелствата продължават цял живот. Турското общество е много солидарно. Правят се фондове за финансови средства.  Предстоят много тежки месеци, вероятно години за възстановяването на Турция. Пред смъртта и болката се връща човешкото. Трябва да бъдем човеци не само, когато стане необратимото. Трябва да вземем урок от тази болка. Турция ще се нуждае от много помощ”, каза Нейнски. 

На въпрос за строителството на сградите в Турция, тя заяви: “Ако има некачествено строителство, аз смятам, че някой е икономисал нещо, вземайки го за себе си. Дали случаят е такъв не мога да кажа”. 

“Нямаме информация какво се случва в Сирия. Там също са човешки същества. Също има майки затрупани под руините заедно с децата си. Сирия е изключително размирна зона и никой не знае кой каква отговорност носи. Никой не знае дали международна помощ ще стигне до местното население”, посочи още Нейнски. 

Бившият външен министър коментира и отношенията на България и Република Северна Македония.

“И от двете страни има интерес Македония да не стане член на ЕС. В самата Македония положението е много по-сериозно. Подобни провокации, както с побоя на Пендиков, и честването се търсят провокации, но те са и спрямо бъдещето на РСМ. Ако иска да стане член трябва да си дадат сметка, че подобни с провокации това няма как да се случи”, допълни Нейнски. 

Тя отбеляза, че Европейската комисия е осъдила това, което се случи с Християн Пендиков. 

“Македония има проблем с ЕС. Тя трябва да увери ЕС, че не използва езика на омразата. Използването му ще бъде препятствие за нея да влезе в ЕС. Македонските политици не взеха позиция да предложат медицинско обслужване и да му помогнат. Този тип поведение окуражава хората, които са против еврочленството. ВМРО-ДПМНЕ е против вписването на българите в Конституцията. Македония се люлее между своето минало и бъдеще”, коментира още бившият външен министър. 

Относно войната в Украйна, Нейнски заяви: “Войната вече е кошмарна. Много е важно какво ще бъде поведението на България през следващата година. Отношението към войната има отношение и към вътрешната политика. Когато има стабилно евроатлантическо правителство с дългосрочна визия, ще има по-сериозен авторитет във всички разговори. На България и останалите страни членки на ЕС и НАТО ще се налага да се взимат сложни решения. Как може да се взимат такива решения, ако няма стабилно евроатлантическо правителство. Най-важното на тези избори е да се създаде евроатлантическо мнозинство, което да излъчи стабилно правителство”. 

“Политическите сили да направят ясни заявки по ключови за България теми – войната в Украйна, по отношение на РСМ, Еврозоната и съдебната реформа, която да бъде в конкретика. Когато по тези основни приоритети се чуят мненията на политическите сили ще се види дали има достатъчно гласове за евроатлантическо мнозинство. Аз се питам има ли алтернатива на евроатлантическото мнозинство?”, каза още тя. 

Относно предстоящото обединение на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, Нейнски смята, че има потенциал. 

“Правителството, което се състави трябва да има 4-годишен мандат. Едва ли сериозни хора биха приели да бъдат част от временни конструкции. Едва ли нашите партньори ще гледат сериозно, ако България има правителство с няколко месеца мандат. Ако такова обединение се състои – то трябва да има дългосрочност, не само за тези избори”, подчерта Надежда Нейнски.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST