Русия и Беларус ще участват в зимната сесия на ОССЕ

ОССЕ

Основната тема на дебатите ще бъде: “Една година по-късно: продължаващата широкомащабна война на Русия срещу Украйна”

В спора за участието на Русия в предстоящата този месец сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) днес бе разпространена и позицията на самата международна организация.

Тя се покрива с австрийското становище, че съгласно споразумението между ОССЕ и страната, където е базирана организацията, от Австрия се изисква да осигури достъп до сесията на всички държави членки.

Това “означава, че издаването на визи не подлежи на преценка, а е правно задължение”, се казва в декларация на Парламентарната асамблея на ОССЕ. В текста се изразява очакване “делегации на Русия и Беларус да участват в зимната сесия”.

Сесията ще се състои във Виена на 23 и 24 февруари. Вторият ден съвпада с годишнината от руската инвазия в Украйна.

Становищата на Австрия и на ОССЕ бяха предшествани от призив на 81 депутати от 20 държави членки за предотвратяване на участието на руски законодатели, засегнати от международните санкции срещу Русия, като не им бъдат издадени визи за влизане в Австрия.

Тази година основната тема на дебатите ще бъде: “Една година по-късно: продължаващата широкомащабна война на Русия срещу Украйна”. Очаква се сред ораторите да бъдат специалната представителка на ОССЕ за Източна Европа Даниела Де Ридер, специалният представител за Украйна Райнхолд Лопатка, специалният представител за политическите затворници Стив Коен и специалният докладчик за военни престъпления в Украйна Джон Уитингдейл.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *