Демерджиев все още се надява, че ЕС ще плати оградата по границата

Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев все още се надява, че ЕС ще плати оградата по границата с Турция. Европейската комисия е изразила много ясно подкрепа, дори възнамерява да направи пилотен проект в България на българо-турската граница. Така той отговори на репортерски въпрос как ще се финансира съоръжението. Дебатът за оградата и финансирането ѝ продължава. Министърът изрази надежда, че на конференция за опазване на границите, която ще се състои в края на месеца в Атина, ще успеят да убедят комисията, че трябва да се прилагат оградни съоръжения, каквито се прилагат на границата на редица други държави. “То не може да се поема от държавите, охраняващи външните граници самостоятелно”, подчерта той.

“Турският консул и посланикът, официални и неофициални лица от Турция изразяват изключителна благодарност. Такава получих и от Европейската комисия, която оценява мащаба, с който България помага, спрямо възможностите си”, посочи министърът по повод помощта, която страната ни изпраща като екипи за издирване на оцелели и хуманитарни доставки в пострадалата от силното земетресение в югоизточната ни съседка. Помощта продължава.

“Предстои изпращане на палатки, столове, маси и други материали, необходими в такава ситуация. На национално ниво те ще бъдат изпращани с двата самолета “Спартан”, а на местно – от транспортни дружества, които са заявили, че ще го направят”, съобщи Демерджиев. По думите му българските спасители ще останат в засегнатите райони дотогава, докато има шанс да бъдат извадени живи хора. Ние имаме щастието да сме от първите, които успяха да извадят живи хора от руините, коментира силовият министър. И добави, че са дадени указания спасителите да се пазят и да направят всичко възможно да спасят и да помогнат на повече хора. Той поздрави доброволците от Пловдив, които се включиха в издирването след земетресението и откриха петима оцелели.

Министър Демерджиев е в Пловдив, за да присъства на отчета за дейността на Областната дирекция на МВР – Пловдив за 2022 година. Той каза, че работата на пловдивската дирекция е една от най добрите в страната. И открои инициатива, при която полицаи от сектор „Пътна полиция“ да патрулират заедно с такива от „Охранителна полиция“. По този начин се увеличи броят на патрулите, които са много важни, защото точно присъствието на улицата на полицая създава усещане за сигурност и спокойствие, коментира министърът. Отпуснати са 37 допълнителни щата на пловдивската дирекция, които трябва да се запълнят през тази година. Увеличено е и работното време на териториална полиция, т. нар. квартални полицаи, до 22:00 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST